Monica Macovei despre cazul Vişinescu: „Am contribuit la posibilitatea trimiterii în judecată a acestuia”
Data publicării:
„În 2010 am scris o lege de modificare a Codului Penal, în care am făcut omorul imprescriptibil”, a declarat europarlamentarul Monica Macovei sâmbătă la Digi24. Este motivul pentru care Alexandru Vişinescu poate fi anchetat astăzi de procurori pentru acuzaţiile de omor deosebit de grav, explică Monica Macovei.
O lege intrată în vigoare în 2012 şi dreptul internaţional susţin că nu se pot prescrie faptele care constituie infracţiuni de omor, a arătat europarlamentarul în emisiunea Kilometrul 0:
„Este una din crimele împotriva umanităţii şi este imprescriptibilă, indiferent de data la care a fost comisă şi indiferent dacă la data la care a fost comisă era prevăzută în legislaţia naţională infracţiunea de genocid sau de crime împotriva umanităţii, ceea ce astăzi avem”, arată Monica Macovei.
Ea a arătat că a contribuit la posibilitatea trimiterii în judecată a lui Alexandru Vişinescu, întrucât în 2010 a scris o lege de modificare a Codului Penal prin care omorul a fost declarat imprescriptibil.
Alexandru Vişinescu, în vârstă de 88 de ani, a fost comandantul penitenciarului Râmnicu Sărat între 1956 şi 1963, o perioadă în care represiunea comunistă împotriva disidenţilor ajunsese la apogeu. El este acuzat de genocid, după ce împotriva sa a fost depusă o plângere penală de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.
Primul martor audiat în accest caz a fost singurul supravieţuitor dintre deţinuţi: Valentin Cristea. Acesta a povestit cum a fost chinuit Ion Mihalache, cum se aplicau pedepsele sub comanda lui Alexandru Vişinescu şi cum frigul şi foamea completau tabloul sumbru din penitenciar.