Monica Iacob-Ridzi, condamnată la 5 ani de închisoare

Data publicării:
3911516-Mediafax Foto-Andreea Balaurea

Monica Iacob-Ridzi a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare și 3 ani de interzicere a unor drepturi. Ea va executa pedeapsa cea mai grea, dintre cele trei condamnări de 5, respectiv 4 și 3 ani de închisoare, au hotărât judecătorii.

Decizia a fost luată de un complet de trei judecători de la instanţa supremă şi poate fi atacată cu recurs.

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob-Ridzi a fost trimisă în judecată, alături de alte 11 persoane, în 3 mai 2011.

Monica Maria Iacob Ridzi, deputat şi fost ministru al Tineretului şi Sportului în perioada decembrie 2008 - iulie 2009, este acuzată de abuz în serviciu, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie..

Potrivit DNA, în perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

În acest scop a fost alocată firmelor Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget pentru acest eveniment.

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locaţii din Bucureşti, Costineşti şi 39 reşedinţe de judeţ, în care cunoştea că structurile proprii ale ministerului ori alte entităţi publice sau private vor desfăşura manifestări de acest gen, potrivit procurorilor.

De asemenea, procurorii o acuză pe Ridzi că, ulterior declanşării cercetărilor, în 13 iulie 2009, ar fi intervenit să fie şterse din calculatoarele MTS aparţinând unora dintre coinculpaţi date informatice şi fişiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atât din agendele de poştă electronică, cât şi din memoria calculatoarelor, pentru a împiedica aflarea adevărului.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizând că îşi rezervă dreptul de a o modifica în funcţie de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator din dosar.

Laura Ștefan, expert anticorupție: Pentru judecători nu contează dacă o persoană vine dintr-un partid anume

Până la urmă, cred că discuția pe care încercați să o discutați cu Cristian Tudor Popescu este discuția de fond. Iată un fost ministru PDL anchetat, trimis în judecată și condamnat într-un dosar instrumentat de DNA. Dacă ne amintim din presa vremii ce s-a întâmplat, cum bine remarcați, acest dosar a fost blocat în Parlament. Este un exemplu de proastă practică parlamentară. În cazul doamnei Ridzi s-a ridicat imunitatea în ceea ce privește anchetarea, începerea urmăririi penale, dar procurorii n-au avut voie să facă o percheziție informatică în calculatorul domniei sale, acest lucru a fost interzis de către Parlament”, a spus Laure Ștefan, expert anticorupție.

Procurorii au trebuit să-și construiască dosarul pe probele existente în afara sistemului informatic pe care îl utiliza doamna Ridzi. Iată că, fără a se accesa calculatorul doamnei Ridzi, procurorii au construit un dosar suficient de solid pentru a se pronunța o condamnare în primă instanță”, a subliniat Laura Ștefan.

Expertul anticorupție e menționat că nu trebuie uitat cum a început această anchetă,și anume în urma investigației jurnalistului Cătălin Tolontan.

Despre paradigma în care este așteptată o sentință în care este judecat un politician, în funcție de culoarea politică a fiecăruia, Laura Ștefan a afirmat că „pentru judecători chiar nu contează persoana respectivă și dacă aparține de PSD, PNL, PC și alte partide”.

Acest dosar privește un om din PDL, iar DNA a fost adesea acuzat că nu instrumentează dosare cu PDL-iști. Numai cine nu vrea nu vede că există și dosare cu oameni din PDL. Acest dosar este exemplu cel mai elocvent”, a mai spus Laura Ștefan.

Ea a menționat că dosarele se soluționează în măsura în care procurorii adună probe convingătoare, iar dacă unele dintre ele durează este pentru că „se folosesc tot felul de tertipuri”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”