Legile Justiției. Iohannis: Două lucruri mă îngrijorează foarte mult. E nevoie de implicare civică
Data actualizării: Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis spune că are nemulțumiri față de propunerile de modificare a legilor Justiției. Două dintre ele sunt scoaterea președintelui din procesul de numire a procurorilor șefi și trecerea Inspecției Judiciare de la CSM la Ministerul Justiției.
„Personal m-am exprimat față de această intenție a așa-zisei reforme a legilor justiției și mi-am exprimat opinia că multe puncte de acolo mi se par eronate și abordările greșite. Două lucruri mă îngrijorează foarte mult”, a spus președinte.
Propunerea ca șeful statului să fie scos din procedura de numire a procurorilor șefi este „o greșeală fundamentală”, a spus Iohannis. El a arătat că numai prin prezența președintelui în această procedură România a ajuns să aibă o activitate anticorupție consistentă, recunoscută pe plan european și internațional.
„Președintele României, și nu vorbesc doar de persoana Klaus Iohannis, ci președintele României, e garantul că lupta anticoprupție nu e subjugată politic”, a explicat el.
„A doua chestiune care se dorește e propunerea ca Inspecția Judiciară să nu mai fie subordonată CSM, ci să fie subordonată Ministerului Justiției, care e un organism eminamente politic. Guvernul e unul politic și subordonarea Inspecției Judiciare unui ministru aduce cu ea riscul unei presiuni politice asupra Inspecției Judiciare”, a adăugat Iohannis.
Președintele a fost întrebat despre scrisoarea deschisă trimisă de 21 de organizații civce care îi cereau să sesizeze Comisia de la Veneția.
El a răspuns că deja această comisie a fost solicitată în privinșa unor proceduri, dar că avizul Comisiei de la Veneția este consultativ.
„De aceea, problemele pe care le avem trebuie sa le rezolvăm tot noi, de aceea e mare nevoie de multă atenție, de dezbatere publică”, a spus Iohannis.
„Nu putem să nu constatăm că de la alegeri încoace un număr impresionant de politicieni se ocupă cu a atacă justiţia, procurorii, procedurile din justiţie, inducând în populaţie impresia că justiţia nu funcţionează. S-a putut constata foarte uşor că mai mulţi din aceşti politicieni influenţi sunt condamnaţi penali, judecați penal, urmăriți penal. Înainte de alegeri am atras atenția că ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal să ajungă în conducerea statului, pentru că automat ar apărea o presiune imensă asupra justiției. Acest lucru s-a întâmplat”, a mai spus șeful statului.
„E nevoie de o implicare civică maximă, e nevoie ca toți cei care doresc o Românie stat de drept și vor o justiție independentă să-și spună opinia. Nu doresc prin asta în niciun fel să se creeze impresia că vreau să chem oamenii să protesteze sau să apară divergențe majore, dar o societate sănătoasă e obligată să discute public aceste chestiuni pentru că ele ne afectează pe toți”, a adăugat președintele.