Administratorul din punct de vedere tehnic al sistemului de repartizare a dosarelor, ECRIS, Ministerul Justiţiei a transmis miercuri un comunicat de presă cu privire la funcționarea acestui sistem.
„Din datele existente în spaţiul public referitoare la ancheta DNA care vizează mai mulţi magistraţi din cadrul Tribunalului Bucureşti, nu rezultă că încălcarea regulilor privind repartizarea aleatorie este cauzată de anumite deficienţe ale sistemului ECRIS”, a transmis Ministerul Justiției.
„Acest sistem, ca şi orice alt sistem informatic în care se operează prin introducerea de date şi/sau completarea de câmpuri, este susceptibil de a fi manipulat prin acţiunea umană, dacă aceasta este exercitată cu rea credinţă”, se subliniază în documentul MJ.
Potrivit MJ, toate modificările la configurările care se pot face la parametrii ce ar putea afecta repartizarea aleatorie sunt observabile la o verificare a sistemului. „O parte din aceste modificări, însoţite de motivări, se regăsesc şi în diverse registre ţinute la nivelul instanţei, iar concordanţa dintre datele înregistrate scriptic şi operaţiunile efectuate în sistemul ECRIS poate fi verificată de către Inspecţia Judiciară”, precizează reprezentanții MJ.
Și ministrul Mona Pivniceru a declarat miercuri că repartizarea dosarelor nu poate fi viciată în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului, dar nu şi în ceea ce priveşte utilizarea acestuia de către factorul uman.
„Nu. Sistemul electronic, nu, dar manipularea lui, dacă este făcută cu rea-credinţă, probabil că există posibilitatea aceasta. Dar se găsesc corective la atitudini de acest fel. Am înţeles că deja CSM a dispus o inspecţie judiciară şi, în urma rezultatelor Inspecţiei, vedem dacă persoanele care utilizează sistemul au agresat realitatea repartizării aleatorii sau este un viciu de sistem. Din ştiinţa noastră, nu ar fi un viciu de sistem până la acest moment”, a spus Mona Pivniceru.
CSM a cerut Inspecției Judiciare verificări
Precizările MJ vin după ce, marți, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la solicitarea președintelui, a cerut verificarea modului în care sunt repartizatecătre completele de judecată dosarele la Tribunalul Bucureşti.
Președintele CSM Oana Schmidt Hăineală a propus plenului CSM să înainteze o solicitare Inspecției judiciare pentru a se demara verificări ale sistemului informatic de la Tribunalul București, la mai puţin de o săptămână după ce două judecătoare de la această instanță, Viorica Dinu şi Antonela Costache, au fost arestate pentru că ar fi cerut mită în schimbul unor soluţii favorabile, în dosarele pe care le judecau.