După scandalul generat de votul din Senat, Ministerul Justiției reduce pragul pentru abuzul în serviciu la 9.000 de lei

Data actualizării: Data publicării:
bancnote lei tinute in mana
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Justiției susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu pedepsită cu 2 până la 7 ani de închisoare. Instituția propune astfel modificarea Codurilor Penale în conformitate cu deciziile CCR la o valoare mult mai mică decât cea adoptată miercuri de Senat, de 250.000 de lei.

„În legătură cu proiectele legilor de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură penală pentru implementarea în aceste două legi a deciziilor Curții Constituționale a României, proiecte elaborate de Ministerul Justiției în anul 2022 și aprobate de Guvern la 28.12.2022, Ministerul Justiției face următoarele precizări:

1. În legătură cu infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art.297 din Codul penal, Decizia Curții Constituționale a României nr.392/2017 prevede:

a) paragraful 55 – „(…) Curtea, fiind ținută de obligația de a interpreta o dispoziție legală în sensul de a produce efecte și pentru a da, astfel, un sens constituțional acesteia [a se vedea în acest sens Decizia nr. 223 din 13 martie 2012], consideră necesară instituirea unui prag al pagubei și circumstanțierea vătămării produse prin comiterea faptei, elemente în funcție de care să se aprecieze incidența sau nu a legii penale”;

b) paragraful 56 – „(…) Curtea subliniază că legiuitorul are obligația de a reglementa pragul valoric al pagubei și intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracțiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariția unor situații de incoerență și instabilitate, contrare principiului securității raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea și previzibilitatea legii.”

2. Nu există nicio referință concretă în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

3. Pentru dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Ministerul Justiției va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei", arată comunicatul Ministerului Justiției.

Senatul a adoptat, în şedinţa de plen de miercuri, proiectul de lege al Guvernului prin care pragul pentru abuzul în serviciu, care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, se stabileşte la 250.000 de lei. Proiectul de lege va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

”Amendamentele mi-au fost comunicate pe mail”

Senatorul PNL Cristian Țăgârlaș, președintele comisiei juridice, a declarat miercuri la Digi24 că pragul de 250.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu a fost stabilit „în coaliție” și comunicat membrilor comisiei, care și l-au „însușit” și l-au introdus în proiectul de lege. Țăgârlaș afirmă că nu știe cine a propus valoarea pragului, dar spune că este o decizie politică pe care și-a asumat-o. În privința nivelului, care este mai mare decât pragul de 200.000 de lei, propus în OUG 13 din 2017, când sute de mii de oameni au ieșit în stradă, senatorul a făcut trimitere la inflație și la creșterea prețurilor.

Citește și EXCLUSIV Culisele upgrade-ului făcut de Coaliție la OUG 13 pe care PSD și PNL și-l doresc, dar nu și-l asumă

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că social-democrații vor vota doar ce recomandă „profesioniștii din justiție" în ceea ce privește reglementarea pragului valoric la abuzul în serviciu.

Și lideri din PNL au reacționat la măsura contestată.

Prim-vicepreședintele Rareș Bogdan a scris miercuri pe Facebook că PNL „nu susține introducerea unui prag pentru abuz în serviciu”. Europarlamentarul liberal le cere „imperativ” colegilor din Camera Deputaților „să corecteze varianta votată în această dimineață” în Senat.

De asemenea, deputatul Raluca Turcan a anunțat că pragul de 250.000 de lei a fost o greșeală care trebuie remediată în Camera Deputaților, care este for decizional.

Theodor Stolojan, fost președinte PNL și premier al României, a declarat miercuri, în cadrul emisiunii „În Fața Ta” de la Digi24, că măsura „e ca și cum le spui la foarte mulți «Băieți, dați-i drumul înainte»”.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Benjamin Netanyahu Foto: Profimedia
„O decizie antisemită”, acuză Netanyahu, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...