Un suspect a fost reţinut şi șase vor fi cercetaţi sub control judiciar în dosarul mitei pentru Prima Casă. Procurorii Parchetului General spun că funcţionari ai Fondului de Garantare a Creditelor ar fi cerut bani pentru a aproba mai repede unele dosare.
Sumele ar fi fost de 500 de euro pentru un aviz, spun procurorii. În acest dosar există, până acum, 60 de martori, dar numărul lor ar putea să crească pe măsură ce ancheta continuă.
Procurorii Parchetului General au făcut, joi, 23 de percheziții în birourile Fondului de Garantare a Creditelor şi la domiciliile suspecţilor. Aceştia ar fi creat un mecanism de transmitere a informaţiilor şi banilor între diferite compartimente ale instituţiei, spun anchetatorii. Avizul Fondului de Garantare este obligatoriu pentru cei care vor să obţină un credit prin programul Prima Casă.
Opt angajaţi ai Fondului Naţional de Garantare a Creditelor Imobiliare sunt vizaţi direct de anchetă. Dosarele semnate de ei ridică multe semne de întrebare, cred procurorii.
Pentru 60 de dosare există probe că ar fi fost aprobate în regim preferenţial şi că s-ar fi plătit până la 500 de euro pentru fiecare. Anhetatorii cred însă că numărul dosarelor măsluite este cu mult mai mare.
Investigaţiile de până acum au ajuns până la angajata unei bănci şi un subofiţer MApN, despre care procurorii spun că ar fi intermediarii relaţiei dintre solicitanţi şi funcţionarii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor Imobiliare.
- Până în acest moment, din plafonul alocat şi distribuit pentru anul 2018 au fost deja aprobate aproximativ 14.000 de dosare, iar în fluxul operaţional se află aproximativ 500 de dosare, a precizat Simona Tărtăcuţă, director de comunicare FNGCIMM.
- Cât durează aprobarea unui dosar în mod normal?
- În funcţie de specificul fiecărui dosar, timpul de aşteptare este direct conectat cu calitatea documentelor prezentate din punct de vedere al eligibilităţii.
- Între cât şi cât?
- Câteva zile.
- Care este cel mai mare timp de aşteptare?
- Câteva zile.
Lipsa de siguranţă că dosarul va fi aprobat înainte ca banii garantaţi de stat să se termine i-ar fi motivat pe solicitanţi să dea mită, nu durata obţinerii avizelor. Plafonul distribuit la începutul anului pentru Programul Prima Casă, în valoare de 1,92 miliarde lei, a fost utilizat în proporţie de 49,61%.