Cei care făceau parte din reţeaua de firme din Prahova câştigau zece la sută din fiecare contract cu statul şi ascundeau mita în subcontracte fictive. Este ceea ce au descoperit procurorii anticorupţie care anchetează acest caz, în care preşedintele Consiliului Judeţean Prahova a fost reţinut pentru 24 de ore.
Mircea Cosma este acuzat că, alături de fiul său, au făcut trafic de influenţă pentru care ar fi primit un milion de euro. Reţeaua de firme care ar fi cotizat la şefii judeţului Prahova este cercetată pentru o evaziune de de 35 de milioane de euro.
Procurorii DNA susțin că oamenii de afaceri prahoveni care voiau să câștige licitații din bani publici fără emoții ar fi trebuit să-l mulţumească pe şeful Consiliului Judeţean, Mircea Cosma. Ca să ajungă la el, apelau la fiul său, Vlad Alexandru Cosma, deputat în Parlamentul României, ales pe listele USL.
Procurorii au stabilit că Vlad Cosma şi-ar fi vândut influenţa pe bani grei. DNA susține că deputatul PSD a pretins și a primit de la mai mulți oameni de afaceri, în ultimii doi ani, peste 4,4 milioane de lei. Pe lângă acordul tatălui său, Vlad Cosma avea nevoie şi de ajutorul lui Daniel Alixandrescu - şeful Direcţiei de achiziţii din Consiliul Județean Prahova. Alixandrescu a fost și el reținut pentru luare de mită şi abuz în serviciu.
După ce contractele din bani publici erau atribuite, o parte din bani se întorceau la şefii judeţului prin intermediar. Firmele care au câştigat licitaţiile au atribuit, fictiv, lucrări către două societăți comerciale controlate de un alt membru al rețelei, Răzvan Alexe. Personajul-cheie în această rețea care căpușa banul public este Răzvan Alexe. El este cel care făcea legătura oamenilor de afaceri cu deputatul care își folosea influența pe lângă tatăl său și subalternul acestuia, astfel încât contractele din bani publici să ajungă la firmele care trebuie. Răzvan Alexe avea grijă și ca șpaga să ajungă la cel care a făcut traficul de influență.
Procurorii DNA au ajuns la deputatul Vlad Cosma și la tatăl său ca urmare a unor denunțuri făcute de oameni de afaceri. După ce au ajuns în închisoare pentru că ar fi spălat bani, şase constructori de drumuri au depus plângere împotriva lui Mircea Cosma.
Firmele celor şase denunţători au primit, doar în ultimii doi ani, contracte pentru reabilitarea drumurilor judeţene care se ridică la câteva zeci de milioane de euro.