Mii de utilizatori Facebook și-au anunțat participarea la un miting organizat de ”Corupția ucide” ce va avea loc în mai multe orașe din țară împotriva modificărilor aduse de Guvern legislației penale.
”Acesta este un eveniment făcut în urma declaraţiilor repetate şi semnalelor privind posibila graţiere a unor fapte grave de corupţie. Va fi anulat dacă Guvernul respectă principiile şi valorile democraţiei. Dată este relativă şi va fi schimbată pentru prima zi în care Guvernul ar pune în aplicare intenţiile respective”, spun organizatorii mișcării ”Corupția ucide”.
Protestul a fost anunțat în urma semnalelor potrivit cărora miercuri Guvernul urma să aducă modificări esențiale legislației penale prin ordonanță de urgență.
Într-o declarație făcută miercuri dimineață președintele Klaus Iohannis a anunțat că propunerile de modificare a legii penale nu vor figura pe agenda discuțiilor cabinetului Grindeanu. Dealtfel Iohannis a participat la ședința de Guvern tocmai pentru a bloca modificări ale legislației făcute în pripă, fără proceduri transparente.
Șeful statului a precizat că premierul s-a angajat „să nu bage peste noapte graţierea şi amnistia în nicio şedinţă de Guvern“, ci mai întâi să le pună în dezbatere publică. Pe agenda şedinţei de azi nu s-a regăsit legea graţierii.
Ce acuză organizatorii mitingurilor
Inițiatorii mișcării spun că:
- ”Vor putea fi graţiate pedepse şi dezincriminate fapte fără dezbatere publică (2.200 de dosare DNA sunt, de exemplu, pentru abuzul în serviciu, vizat de ordonanţă). Totul fără consultarea CSM.”
- Există temeri că România se va întoarce la situația din trecut. ”Acum mulţi ani nu existau politicieni anchetaţi sau condamnaţi. Dacă erai un amărât mort de foame care fură o pâine, riscai ani de puşcărie. Dacă erai parlamentar şi furai organizat un hotel, o fabrică sau primeai un million de dolari mita, riscul era aproape zero”.
- ”Suntem, după nişte ani de greoaie evoluţie, în punctual în care ne putem întoarce în timp. Evoluţia nu e garantată, ea poate fi ştearsă cu o simplă ordonanţă de urgenţă semnată de câteva marionete ale unor partide şi grupuri organizate ajunse la putere”.
- ”Toată munca unor procurori, judecători, ONG independente poate fi aruncată la gunoi. Averile inculpaţilor, mare parte luate din buzunarul vostru, vor rămâne automat în buzunarul lor”, spun protestatarii.
Deasemenea membrii mișcării se plâng că ”au fost anulate câteva reforme care aveau legătură directă cu viitorul nostru, cum ar fi în învăţământ sau reforma din sănătate, începută de ministrul Vlad Voiculescu”. ”Instituţii precum CNA sau Avocatul Poporului sunt total subordonate şi funcţionează doar pentru interesele lor (politicienilor – n.red.)”, spun ei.
Evenimentul avea miercuri, la orele prânzului, aproximativ 2.800 de persoane interesate, potrivit informațiilor ce figurau pe pagina mișcării. Grupul a fost înființat după incendiul din clubul Colectiv, soldat cu 64 de persoane decedate, în semn de protest față de corupția și incompetența ce domnesc în structurile statului.