Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, la finalul unei întrevederi cu Sarah Dines, ministrul responsabil pentru traficul de persoane în Ministerul britanic de Interne, că toate statele din spaţiul european extins trebuie să aplice aceleaşi standarde şi să uniformizeze legislaţia, transmite News.ro.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut, miercuri, o întâlnire de lucru cu Sarah Dines, ministrul responsabil pentru traficul de persoane în Ministerul britanic de Interne.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, întâlnirea a avut drept scop consolidarea cooperării bilaterale judiciare în domenii de interes comun, cum ar fi traficul de persoane, extrădări, protecţia copilului şi a persoanelor defavorizate etc., fiind, de asemenea, abordate aspecte privind sistemul judiciar şi progresele înregistrate de România în combaterea infracţionalităţii şi protejarea drepturilor fundamentale.
”Părţile au evidenţiat importanţa unei bune funcţionări a sistemului de justiţie penală, care să poată livra răspunsuri corecte, adaptate realităţii sociale şi utile comunităţii pe care şi autorităţile judiciare sunt chemate să o servească. Aceasta presupune, în deplină concordanţă cu rigorile statului de drept, nu numai o legislaţie acoperitoare, dar şi existenţa unui aparat care să o pună în operă cu profesionalism, maturitate şi empatie faţă de justiţiabil. A fost avut în vedere, de asemenea, schimbul de bune practici între autorităţile române şi britanice. Cadrul bilateral actual conferă premisele necesare pentru o colaborare solidă, bazată pe încredere”, scrie în comunicat.
Ambele părţi au subliniat buna cooperarea bilaterală şi au agreat necesitatea dezvoltării şi aprofundării acesteia în viitor.
”Am subliniat oficialului britanic faptul că, pentru combaterea eficientă a corupţiei, crimei organizate şi traficului de persoane, toate statele din spaţiul european extins trebuie să aplice aceleaşi standarde şi să uniformizeze legislaţia. Suntem nemulţumiţi de faptul că persoane condamnate definitiv pentru corupţie în România, îşi găsesc refugiul în state ca Grecia, Italia şi Marea Britanie şi sperăm ca principiul recunoaşterii reciproce a hotărârilor penale definitive să fie mai bine aplicat. Am subliniat, de asemenea, că, în ultimii ani, în mandatele mai multor miniştri români ai Justiţiei, condiţiile de detenţie au fost semnificativ ameliorate de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi nu mai pot constitui drept pretext, în opinia Ministerului Justiţiei, pentru refuzul la extrădare. Eforturile de ameliorare a condiţiilor de detenţie şi extinderea capacităţii de cazare în penitenciare continuă, inclusiv prin construirea de noi unităţi de penitenciar”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, la finalul reuniunii.
Editor : Bianca Chirilă