Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri dimineaţă că are convingerea că procurorul general, Augustin Lazăr, își cunoaște atribuțiile și în consecință nu crede că era cazul să întrebe CSM despre ce să facă și ce să nu facă. De aceea, va sesiza Inspecția Judiciară.
Declarația ministrului se referă la dosarul alegerilor din 2009, în care procurorul general, chemat în fața comisiei parlamentare formate pentru a investiga aceste alegeri, a refuzat să se prezinte și a refuzat să predea dosarul deschis la Parchet și între timp clasat, spunând că așteaptă un răspuns în acest sens de la CSM.
Tudorel Toader a mai spus că miercuri dimineață va vorbi cu procurorul general, Augustin Lazăr, „dacă îl va găsi” și apoi va sesiza Inspecția Judiciară.
„Am convingerea că procurorul general își cunoaște atribuțiunile de serviciu. Am convingerea că procurorul general cunoaște modul de îndeplinire, de exercitare a respectivelor atribuțiuni și nu cred că este cazul ca domnia sa să întrebe CSM dacă să furnizeze sau nu respectivele documente. Acesta este motivul pentru care, în ordine, am o întâlnire cu liderii de sindicat de la ora 9,00, de la penitenciare, după care voi vorbi cu dânsul, voi vedea ce răspunsuri -sigur, dacă îl voi găsi - ce răspunsuri furnizează, apoi voi sesiza Inspecția Judiciară”, a declarat Tudorel Toader.
El a spus că Inspecţia Judiciară va analiza conduita pozitiva sau negativă a procurorului general în ceea ce priveşte reţinerea sa de a trimite documente comisiei de anchetă.
Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 i-a solicitat procurorului general Augustin Lazăr dosarul clasat privind scrutinul, acesta solicitând CSM să precizeze dacă poate fi transmisă comisiei o copie şi să analizeze posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale privind un posibil conflict juridic între Parlament şi autoritatea judecătorească.
În 7 august, Consiliul Superior al Magistraturii i-a transmis procurorului general Augustin Lazăr că nu este de competenţa CSM să stabilească dacă pot fi trimise sau nu Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 documentele solicitate de comisie şi pe care Ministerul Public a refuzat să le transmită. De asemenea, CSM a stabilit că în acest caz nu se impune să sesizeze Curtea Constituţională.
Parchetul ÎCCJ a anunţat că a luat act de această decizie, precizând că "solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 - aflată în faza de analiză şi de clarificare a unor probleme de drept - are în vedere o cauză în care s-a pronunţat o soluţie de clasare ce vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale”.
În 10 august, preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Oana Florea, a declarat că membrii comisiei îi vor transmite o nouă solicitare procurorului general, Augustin Lazăr, în care îi cer dosarul clasat privind scrutinul, urmând să îi ceară şi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să-şi exercite atribuţiile şi să verifice sarcinile de serviciu ale lui Lazăr.
O zi mai târziu, Comisia de anchetă privind prezidenţialele din 2009 a trimis Ministerului Justiţiei o scrisoare în cere îi cere lui Tudorel Toader să sesizeze Inspecţia Judiciară cu privire la atitudinea procurorului general, Augustin Lazăr, faţă de lucrările comisiei şi să facă o evaluare a modului în care el şi-a îndeplinit atribuţiile, reamintește News.ro.