Ministrul Justiţiei, apel la CCR pentru a limita acţiunea procurorilor
Data actualizării: Data publicării:
Tudorel Toader consideră că procurorii nu pot ancheta oportunitatea şi legalitatea unui act, ci doar fapte infracţionale. Poziţia exprimată de noul ministru a venit în contextul dezbaterii de la Curtea Constituţională pe marginea unei sesizării depuse de Călin Popescu Tăriceanu pe fondul scandalului iscat de emiterea OUG 13.
Curtea Constituţională dezbate sesizarea privind un posibil conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi DNA. Sesizarea a fost depusă acum trei săptămâni de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care susţine că anchetarea de către procurorii anticorupţie a modului în care a fost elaborată OUG 13 este o încălcare a puterii executive de către puterea judecătorească.
Astăzi, referindu-se la acest subiect, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că problema trebuie tranşată definiti. Iar Tudore Toader, care a fost judecător la Curtea Constituţională, a sugerat şi care ar putea fi calea optimă.
„Nu este suficient să spui că a fost conflict, nu-i suficient să spui cine a creat conflictul, ci trebuie luată o decizie astfel încât pe viitor să nu se mai întâmple astfel de conflicte. O decizie favorabilă ar fi o decizie care ar dezlega o problemă de principiu, o problemă de principiu care rezultă din separația puterilor și anume procurorul anchetează acte, fapte infracționale și nu poate ancheta oportunitatea, legalitatea, unui act. În concret, dacă Guvernul adoptă un act juridic, o Hotărâre de Guvern, o Ordonanță de Urgență, ce o fi, procurorul nu poate să ancheteze nici oportunitatea adoptării actului, nici legalitatea adoptării și nici constituționalitatea. De ce? Pentru că oportunitatea este cenzurată de Parlament, când aprobă/respinge Ordonanța, legalitatea este verificată de judecătorul de contencios administrativ, iar constituționalitatea de către judecătorul constituțional”, a declarat Tudorel Toader.