Ministrul Bădălău află pe 19 decembrie ce se întâmplă cu dosarul în care a fost cercetat de DNA
Data actualizării: Data publicării:
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat, marţi, pentru data de 19 decembrie pronunţarea pe cererea depusă de un om de afaceri de origine libaneză prin care acesta solicita modificarea temeiului legal pentru care DNA a clasat un dosar pe numele ministrului Economiei, Niculae Bădălău.
Omul de afaceri El Khoury Elias a înaintat instanței o cerere având la obiect „plângere soluţii de neurmărire/netrimitere judecată (art. 340 NCPP)”, care îl vizează pe Niculae Bădălău. Marţi, în sala de judecată, avocatul lui El Khoury Elias a anunţat că de fapt solicită modificarea temeiului legal din Codul de procedură penală în baza căruia DNA a clasat un dosar pe numele lui Bădălău.
„Criticăm temeiul de drept reţinut pentru clasare - art. 16, litera b), considerăm că ar trebui să fie clasare pe litera a). Considerăm că nu există elemente materiale pentru existenţa faptei. În raporturile dintre clientul meu şi intimatul Bădălău nu a existat o pretindere şi o primire de foloase în schimbul exercitării influenţei”, a spus avocatul.
Procurorul de şedinţă a solicitat să fie respinsă cererea lui El Khoury Elias.
„Cerem să respingeţi ca nefondată plângerea. În dosar s-a confirmat faptul că au fost remise bunuri, foloase, însă nu s-a putut stabili că foloasele au fost date în vederea exercitării influenţei lui Bădălău”, a precizat reprezentantul DNA.
El Khoury Elias este unul dintre administratorii societăţii Avicola Mihăileşti, trimis în judecată de DNA pentru evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat.
În anul 2013, Niculae Bădălău, la acea vreme senator, a fost cercetat de DNA pentru trafic de influenţă, raportat la faptul că ar fi apărat interesele unei societăţi comerciale implicate într-un circuit financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală, cât şi pe lângă persoane cu funcţii în instituţiile de stat din judeţul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură).
Procurorii spuneau atunci că, la solicitarea lui Bădălău, societatea comercială implicată în circuitul evazionist i-a pus la dispoziţie, cu titlu gratuit, produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul său. Ulterior, DNA a clasat ancheta în cazul lui Bădălău.