Ministerul Justiției anunță că a finalizat proiectul de desființare a SIIJ și că va fi trimis Parlamentului în februarie

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - PARLAMENT - AUDIERE MINISTRII - CABINET FLORIN CITU
Ministerul Justiției, condus de Cătălin Predoiu, spune că proiectul de desființare a SIIJ va fi înaintat Parlamentului în prima parte a lunii februarie. Foto: Inquam Photos / George Calin

Ministerul Justiţiei a anunţat că a finalizat proiectul de lege de desfiinţare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) şi că va iniţia, săptămâna următoare, procedurile de aprobare în Guvern, după care va fi înaintat Parlamentului în prima parte a lunii februarie. De asemena, instituția transmite că va relua procesul instituțional de avizare și adoptare a legilor Justiției și a modificărilor la Codul penal și la Codul de procedură penală.

„Ministerul Justiţiei reafirmă poziţia sa constantă, aliniată poziţiei Guvernului României, exprimată fără echivoc de prim-ministrul Nicolae Ciucă, în sensul respectării supremaţiei dreptului european aşa cum este stipulată în Tratatul Lisabona, Anexa 17, parte integrantă din tratat şi recunoscută de art.148 alin.(2) din Constituţia României.

Ministerul Justiţiei reafirmă poziţia sa constantă, aliniată poziţiei Guvernului României, exprimată prin scrisoarea transmisă de Guvernul României Comisiei Europene în data de 17.11.2021, în sensul respectării caracterului obligatoriu al deciziilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Ministerul Justiţiei va coopera transparent şi sincer cu Comisia Europeană pentru atingerea obiectivelor din cadrul MCV şi a mecanismului «Rule of Law» astfel încât progresele concrete realizate în cadrul MCV să conducă în consecinţă la aplicarea unui singur mecanism de monitorizare, respectiv mecanismul «Rule of Law», aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene”, arată Ministerul Justiţiei într-un comunicat transmis, sâmbătă, Agerpres.

Ministerul precizează că a finalizat proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ şi va iniţia, în săptămâna care urmează, procedurile necesare, astfel încât proiectul să fie aprobat de Guvern şi înaintat Parlamentului, în prima parte a lunii februarie, după reluarea lucrărilor Legislativului şi începerea sesiunii parlamentare februarie - iunie 2022.

De asemenea, MJ anunţă şi demersurile în privinţa legilor Justiţiei şi modificarea Codurilor penale.

„Proiectele legilor Justiţiei au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Justiţiei în septembrie 2020 şi au parcurs o dezbatere publică de mai multe luni de zile, încheiată în primăvara anului 2021.

Pentru că legile Justiţiei nu au mai fost promovate de Ministerul Justiţiei în avizarea CSM, aprobarea de către Guvern şi adoptarea de către Parlament în 2021, Ministerul Justiţiei va relua şi continua acest proces.

După integrarea unor propuneri şi soluţii primite în dezbaterea publică care a avut loc în anul 2021 şi finalizarea proiectelor, ţinând cont şi de recentele decizii ale CJUE, Ministerul Justiţiei va transmite proiectele legilor Justiţiei pentru avizare interministerială în conformitate cu legea, cel târziu la data de 15.02.2022 şi, ulterior avizării de către ministere, în procesul de avizare la CSM, cel târziu la data de 1.03.2022, astfel încât proiectul să poată fi transmis Guvernului spre aprobare şi Parlamentului spre adoptare, până cel târziu la data de 31.03.2022.

Procesul de dezbatere publică asupra legilor de modificare a Codului penal, respectiv Codului de procedură penală s-a încheiat în cursul anului 2021, fără ca proiectele să mai fie promovate în Guvern şi, ulterior, în Parlament, pentru aprobare şi adoptare.

Ministerul Justiţiei va relua procedurile necesare pentru promovarea proiectelor, astfel încât să fie înaintate Guvernului şi Parlamentului spre aprobare, respectiv adoptare, până cel târziu la data de 31.03.2022”, menţionează sursa citată.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, în urmă cu o săptămână, că SIIJ va fi desfiinţată cel târziu la finalul lunii martie și nu va fi înlocuită de un „SIIJ 2.0”, adică o altă structură care să îi preia atribuțiile.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensionarii din România care vor primi 720 de lei în plus de la 1 ianuarie 2025
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
La asta nu se aștepta nimeni! Cum a reacționat Jennifer Lopez când a aflat ce onorariu vrea Bruno Mars ca...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
S-a aflat secretul succesului FCSB din era Reghecampf: „Fotbaliștii făceau ozonoterapie în fund, pentru că în...
Newsweek
Negocieri dure pe creșterea pensiilor. Ultima necunoscută: Cât timp vor fi înghețate? DOCUMENT
Digi FM
Denzel Washington a împlinit 70 de ani. Actorul cu carieră de legendă iubește aceeași femeie de peste patru...
Digi World
Ce se întâmplă în corpul tău când ești mahmur. Ce efecte are o noapte îmbibată în alcool asupra organismului
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Mark Wahlberg și soția sa, festival de gesturi tandre, la plajă, în Barbados. Imaginile cu cei doi au făcut...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...