Procurorul Mihaiela Iorga, urmărită penal pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual
Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă începerea urmăririi penale împotriva procurorului Mihaiela Moraru Iorga, pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual în formă continuată. Aceasta a ajutat o persoană dată în urmărire internaţională, pe numele căreia exista un mandat european de arestare, cu scopul de a îngreuna cercetările. Surse judiciare au declarat că persoana respectivă este omul de afaceri Florian Walter.
ACTUALIZARE 14:30 - Potrivit DNA, în condiţiile în care faţă de un inculpat cercetat într-un dosar aflat pe rolul DIICOT au fost emise mandat european de arestare şi cerere de dare în urmărire internaţională, procurorul Mihaiela Moraru Iorga, la rugămintea expresă a acestuia, l-a ajutat cu scopul îngreunării cercetărilor şi tragerării la răspundere penală a acestuia. Persoana respectivă era cercetată de DIICOT - Serviciul Teritorial Ploieşti pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi instigare la spălarea banilor.
Procurorii DNA arată că în perioada 2015 - iunie 2017, procurorul Moraru Iorga a avut discuţii informale, în afara cadrului legal, cu persoana urmărită internaţional şi a dat curs solicitării acesteia de a-i acorda ajutor, asigurându-o că va administra mijloacele de probă corespunzătoare, a discutat cu intermediari ai aceleiaşi persoane, în biroul său din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a stabili modalitatea în care poate fi ajutată, a efectuat unele activităţi de anchetă în afara unui cadru legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de procurorii DIICOT, a solicitat demersuri de identificare şi, ulterior, de preluare nelegală spre soluţionare a unui dosar înregistrat la Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, aflat în lucru la un alt procuror, spunând că instrumentează o cauză mai veche şi care priveşte aceleaşi fapte.
După preluarea dosarului privind acea persoană, procurorul Moraru Iorga a dispus efectuarea unei expertize judiciare financiar-contabile şi fiscale cu obiective favorabile, pentru a trunchia activitatea infracţională a persoanei protejate şi nu a depus la dosar raportul de expertiză, după predarea acestuia de către experţii desemnaţi.
Mai mult, procurorul Moraru Iorga a invocat în patru ordonanţe de prelungire a măsurii controlului judiciar că raportul de expertiză nu a fost finalizat, în condiţiile în care acest raport de expertiză fusese întocmit şi depus la ea la data de 17 octombrie 2016 şi chiar aceasta dispusese prin ordonanţă stabilirea cuantumului onorariului final şi achitarea contravalorii expertizei, în cea mai mare parte din fondurile Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost revocată din DNA, în vara acestui an, apoi a revenit în instituţie în baza unei decizii a instanţei.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
ACTUALIZARE 12:40 - Avocata Angela Ciurea, care o reprezintă pe Mihaiela Moraru Iorga, a declarat, miercuri, la ieşirea de la DNA Ploieşti, că a fost informată asupra calităţii de suspect pe care clienta sa o are într-un dosar şi acuzaţiile care i se aduc, fiind vorba despre favorizarea infractorului.
„Ni s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect pentru favorizarea făptuitorului, fără făptuitor, fără dosare penale şi fără să dăm declaraţii”, a afirmat avocata Angela Ciurea.
Întrebată ce i se reproşează clientei sale, Ciurea a precizat: „Ceea ce i se reproşează în mod concret este respectarea legii”.
Procurorul Mihaiela Moraru Iorga nu a făcut delcaraţii la ieşirea din sediul DNA Ploieşti.
Surse judiciare au declarat că Iorga ar fi suspectă de favorizarea făptuitorului și fals, iar faptele ar avea legătură cu omul de afaceri Florian Walter și cu perioada în care acesta era urmărit internațional.
La data de 4 octombrie, Mihaiela Iorga a fost audiată ca martor la DNA Ploiești într-un dosar al lui Florian Walter, care s-a aflat în instrumentarea acesteia, fiind ulterior preluat de procurorii structurii teritoriale.
Surse judiciare au declarat, la acel moment, că procurorul a fost chemat pentru a oferi lămuriri în legătură cu o expertiză pe care a cerut-o în dosarul lui Walter, care ar fi fost efectuată, dar care nu ar fi fost atașată dosarului respectiv.
Procurorii DIICOT Ploiești au efectuat, la începutul lunii mai 2015, zeci de percheziții într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, liderul rețelei fiind omul de afaceri Florian Walter.
Florian Walter era acuzat la acel moment că a pus bazele unui grup infracțional organizat, format din 23 de persoane, care a desfășurat, în perioada 2012 - 2014, operațiuni financiare din sfera evaziunii fiscale și a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil și TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăți și utilizarea de societăți comerciale tip fantomă, pentru realizarea operațiunilor ilicite.
Potrivit anchetatorilor, prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infracțională a grupului coordonat de Florian Walter este de 4.500.000 euro, reprezentând impozitul pe profit și taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugă 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 de euro), sumă supusă procesului de reciclare.
Dosarul Romprest a fost trimis în judecată la doar câteva săptămâni de la data efectuării perchezițiilor, procurorii DIICOT Ploiești anunțând atunci că cercetările au fost disjunse față de omul de afaceri Florian Walter.
Ulterior, dosarul disjuns a fost conexat la o altă cauză instrumentată de DNA Ploiești care apoi a fost reunită cu o cauză aflată în instrumentarea structurii centrale a DNA.
Sursa: Agerpres
- Etichete:
- mihaiela iorga
- fost procuror mihaiela iorga
- mihaiela iorga la dna
- iorga acuzata de coruptie
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News