Mihai Necolaiciuc, condamnat la zece ani de închisoare

Data publicării:
Necolaiciuc-Mediafax Foto-Catalin Abagiu

Acuzațiile de abuz în serviciu au fost formulate de procurorii DNA inițial în trei dosare separate, care apoi au fost reunite în procesul în care Mihai Necolaiciuc este judecat pentru acordarea ilegală a unei serii de contracte.

În primul dintre dosare, Mihai Necolaiciuc a fost trimis în judecată în 1 februarie 2008, cu acuzaţia de implicare într-o fraudă de 18 milioane de euro, reamintește Mediafax. Alături de alte nouă persoane, Mihai Necolaiciuc este acuzat că în calitate de director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române (CNCFR), în perioada 2001-2003, a angajat compania într-o serie de relaţii contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul companiei, în mod ilegal, produse, bunuri şi servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare companiei.

Prin aceste operaţiuni a fost creat un prejudiciu de 18,3 milioane de euro.

Necolaiciuc a fost ajutat, susţin procurorii de mai mulţi complici, care făceau parte din fosta conducere a CNCFR sau erau şefi de servicii - Mihail Gabriel Misir, Viorica Olăeru, Ilie Vlăduţ, Dragoş Vasile Vlăduţ, Maria Ana Matei, Octavian Costea, Adrian Ţolea-, dar şi de administratorii unor firme – Marius Ilişcă şi Ovidiu Lucian Nicula.

"O parte din sumele folosite nelegal pentru plata produselor respective, 4.525.570 euro, au provenit dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamităţi naturale", potrivit rechizitorului procurorilor.

La patru luni de la prima trimitere în judecată, procurorii au finalizat un al doilea rechizitoriu, iar în 24 iunie 2008 Mihai Necolaiciuc a fost deferit din nou justiţiei. Primul termen a a vut loc în 7 octombrie 2008, iar pe parcursul celor 75 de termene s-a discutat pe marginea unei expertize întocmite de experţi judiciari, inculpaţii din dosar ridicând mai multe obiecţiuni împotriva acesteia, motiv pentru care procesul s-a amânat de mai multe ori.

În acest al doilea dosar, Mihai Necolaiciuc este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dar şi de faptul că a utilizat subvenţii în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în urma acţiunilor sale prejudiciind CNCFR cu circa 35,5 milioane de euro.

Mai exact, procurorii spun că între 17 iulie 2000 şi 21 octombrie 2003, Necolaiciuc, ajutat de aceiaşi Mihail Gabriel Misir şi Viorica Olăeru, funcţionari din subordinea sa, a traficat resursele financiare şi activele companiei în folosul unor societăţi comerciale private.

"Astfel, în perioada 2001 - octombrie 2003, compania, invocând în fals urgenţe în aprovizionare, a achiziţionat în mod nelegal produse inutile (rulmenţi, şuruburi, piuliţe, trandafiri, etc.) la preţuri supraevaluate şi în cantităţi mai mari decât necesarul, de la mai mulţi furnizori privilegiaţi, pe care i-a ales cu încălcarea legislaţiei în vigoare şi prin proceduri neconcurenţiale. Inculpatul a achitat produsele, prejudiciind în acest mod compania cu suma de 84.086.783,2 lei", conform rechizitoriului DNA.

Toate produsele de care vorbesc anchetatorii au fost vândute în octombrie 2003 către trei firme, vânzare făcută cu condiţia ca marfa să fie achitată de către cumpărători la momentul revânzării de către aceştia. În realitate, aceste bunuri nu au fost revândute şi astfel nu au fost achitate de către cumpărători.

"În plus, în aceeaşi perioadă, inculpatul Necolaiciuc Mihai a schimbat destinaţia sumei de 4.123.829,3 de lei (reprezentând subvenţii primite de la bugetul de stat pentru reparaţii capitale la infrastructura feroviară), utilizând-o în alte scopuri decât cel pentru care a fost acordată. Astfel, suma a fost folosită pentru diverse achiziţii de bunuri şi servicii (pază, delegaţii în străinătate, dicţionare, butaşi de trandafiri, reparaţii la case de odihnă) sau plata salariilor", spun procurorii.

Mai mult, CFR a cumpărat în acea perioadă trandafiri în valoare de 50.000 lei, la preţuri supraevaluate.

"De asemenea, în perioada 2002 - 2004, inculpatul Necolaiciuc Mihai a scos nelegal din funcţiune şi a valorificat prin vânzare 23.000 de vagoane şi 1.059 locomotive necasate şi neevaluate, care au fost vândute către diverse firme la preţ de fier vechi. În acest mod patrimoniul companiei a fost prejudiciat cu suma de 17.659.042,4 de lei", potrivit DNA.

Potrivit materialelor care au ajuns în instanţă, Mihai Necolaiciuc s-a specializat în achiziţii publice nelegale, motiv ce i-a adus un al treilea dosar penal, instrumentat tot de Direcţia Naţională Anticorupţie. Astfel, la un an distanţă de la prima trimitere în judecată, în 16 februarie 2009, un al treilea rechizitoriu ajunge pe masa magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 1, pionul central al actului de sesizare a instanţei fiind tot fostul director general al CFR.

Procurorii spun că el a prejudiciat compania cu alte 2,9 milioane de euro. Din nou, el nu a acţionat singur, fiind ajutat de subalternii săi, respectiv de Mihail Gabriel Misir, Viorica Olăeru, Dragoş Vasile Vlăduţ, Ilie Vlăduţ şi Nicolae Alexandru, care a făcut diverse activităţi nelegale.

Conform DNA, în perioada 2002 - 2003, Mihai Necolaiciuc a semnat 23 de comenzi de achiziţii de piese pentru instalaţii feroviare către firma General Comelectrica. Aceste comenzi au fost semnate prin încălcarea prevederilor legale şi în lipsa oricăror documente care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei.

De asemenea, procurorii vorbescu în rechizitoriu despre faptul că între 2002 şi 2003, Mihai Necolaiciuc a semnat alte patru comenzi către firma Nurelo Prest Com, încălcând din nou legea şi fără a avea documente care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei.

Ambele comenzi au fost semnate fără derularea unor proceduri de achiziţii publice şi fără încheierea unor contracte prevăzute în mod obligatoriu de lege.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...