Inventivitatea hoților din autoturisme depășește, de cele mai multe ori, imaginația oricui. Chiar și pe cea a șoferilor, care pot deveni oricând victime. O demonstrează un caz petrecut în această săptămână în Baia Mare, unde o femeie a rămas fără bunuri de 8.000 de lei, furate din propria mașină. Ca să dea lovitura, hoții au folosit un flacon legat cu un șnur de roata autoturismului.
Ca sã-și pregãteascã terenul, hoții leagã mai întâi flaconulde roata mașinii. De îndatã ce autoturismul se pune în mișcare, șoferul constatã cã ceva nu este în regulã.
„Odată ce aude zgomotul, șoferul coboară din mașină și verifică ce s-a întâmplat. Până să dezlege sticla legată de roata autoturismului, hoțul deschide portierele și fură bunurile din mașină”, a relatat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.
Totul se întâmplã în mai puțin de 2 minute. Mãrturie poate depune o bãimãreancã, care a rãmas fãrã bunuri de 8.000 de lei, aflate într-o geantã ce i-a fost furatã miercuri seara, pe când venea de la cumpãrãturi.
„Polițiștii au stabilit că hoții au legat un flacon de plastic de roata din față a unui autoturism, iar în momentul în care conducătoarea auto a oprit și a coborât din mașină pentru a dezlega obiectul legat, au profitat de faptul că aceasta și-a lasat portierele neasigurate și i-au sustras, de pe bancheta din spate a autoturismului, poșeta”, a detaliat Florina Meteș, purtătorul de cuvânt al Poliției Maramureș.
Șoferii spun că vigilența este importantă în astfel de situații, însă admit că ar fi procedat întocmai ca femeia păgubită.
„- M-aș fi oprit ca să văd care e defecțiunea la mașină.
- Ați fi închis mașina câtă vreme?...
- Nu aș fi închis mașina pentru că, normal, mă dădeam jos să văd ce se întâmplă.”
„M-aș fi oprit în sensul să văd, să nu am o defecțiune la roată, dar nu știu cum s-ar fi terminat daca aș fi văzut persoanele respective.”
„Noi ar trebui să fim un pic mai atenți, să verificăm roțile înainte.”
Metoda este doar cea mai nouã dintre cele folosite atât în țarã, cât și în strãinãtate de hoții români.
„Ori îți schimba numărul la mașinile mici și când veneai, vedeai că nu e mașina ta și o căutai și ei plecau, atunci spărgeau codul,sau îți puneau la camioane, îți puneau foc în spate și îți spunea: colegu', îți arde roata, și când fugeai în spate, pe dincolo îți lua din cabină tot ce aveai de valoare.”
Polițiștii îi sfãtuiesc pe șoferi sã nu își lase bunurile la vedere, în mașini. Importantã este și asigurarea portierelor, chiar și atunci când conducãtorul auto merge pânã în stație sã achite combustibilul alimentat.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş