Medicul Radu Zamfir, audiat la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, în cazul accidentului aviatic din Apuseni

Data publicării:
radu zamfir 3-1

Procurorii Parchetul Curţii de Apel Bucureşti l-au citat pe medicul Radu Zamfir pentru a da o declaraţie prin comisie rogatorie, în dosarul de la Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia, în care sunt cercetate cauzele producerii accidentului aviatic.

Medicul s-a prezentat miercuri la Parchet în jurul orei 12.00 şi a dat declaraţii în acest dosar, potrivit Mediafax.

Procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia au dispus începerea urmăririi penale in rem în cauza privind accidentul aviatic, pentru două infracţiuni: încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor şi vătămare corporală din culpă.

Medicii Valentin Calu, de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru, de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu, de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor, internaţi la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Cluj-Napoca, au fost audiaţi marţi de către procurori, în timp ce copilotul, care a fost operat luni, va fi audiat în perioada următoare.

De asemenea, anchetatorii au audiat, luni, mai multe persoane dintre cele care au ajuns primele la locul accidentului, localnici sau membri ai echipelor de salvare.

Ziana Motora şi Raluca Zăgănescu, cele două tinere paramedic voluntar la SMURD Cluj care au ajuns primele la victimele accidentului aviatic din Munţii Apuseni, au fost audiate în calitate de martor, miercuri, de procurorii Parchetului Curţii de Apel Cluj.

Medicul coordonator al Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Adela Golea a declarat că probabil va fi audiat tot personalul de la SMURD Cluj care a participat la intervenţie.

Epava avionului prăbuşit a fost transportată la Bucureşti, fiind depozitată la Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS), pentru a putea fi analizată de către experţii în aeronautică.

Accident cu doi morți și cinci răniți

Avionul de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla echipajul medical a aterizat forţat, în 20 ianuarie, în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba.

În urma accidentului şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca. În 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie.

Ulterior, medicul a susţinut o conferinţă de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viaţă, după ce aeronava a intrat în ceaţă, a pierdut înălţime, a pierdut un motor şi apoi "ne-am recules".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri