Mandat de urmărire internațională pe numele lui Radu Mazăre, după condamnare. Fostul primar e în Madagascar

Data publicării:
radu mazare_dna_04_INQ_Octav_Ganea

Poliţiştii constănţeni au început procedurile pentru emiterea mandatului european de arestare şi a celui de urmărire internaţională pe numele fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre, condamnat la 9 ani de închisoare în dosarul retrocedării unor terenuri din Mamaia. În total, peste 30 de persoane au fost condamnate în dosar, unele cu suspendare, altele cu executare. Şapte persoane s-au predat deja la Poliţia Judeţeană Constanţa pentru a fi încarcerate.

radu-mazare-facebook
Foto: Facebook

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, în prezent, oamenii legii desfăşoară activităţi pentru întocmirea documentelor necesare sesizării instanţei de judecată în vederea emiterii mandatului european de arestare şi a celui de urmărire internaţională pe numele lui Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, scrie News.ro.

Poliţiştii au mai anunţat că alte şapte persoane condamnate în dosar, în principal foşti funcţionari din cadrul Primăriei Constanţa, s-au prezentat la sediul Poliţiei Judeţene Constanţa şi se fac documentele pentru încarcerarea lor.

Între timp, magistraţii au publicat minuta şedinţei de judecată. În total au fost condamnate peste treizeci de persoane, unele cu suspendare.

In afară de Radu Mazăre, au mai fost condamnaţi la închisoare fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu şi fostul acţionar al echipei de fotbal Dinamo Bucureşti, Cristian Borcea, la câte cinci ani de închisoare.

De ce a fost condamnat Radu Mazăre la 9 ani de închisoare

Radu Mazăre, aflat de peste un an în Madagascar, a fost condamnat la nouă ani de închisoare şi la pedeapsa complementară de interzicere a exercitării unor drepturi  pe o durată de 3 ani, după executarea pedepsei principale, pentru abuz în serviciu, în formă continuată. De fapt, el a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi la 6 ani pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, în urma contopirii pedepselor fiind stabilită o pedepsă de 7 ani de detenţie, căreia i s-a adăugat un spor de doi ani.

Borcea a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată, la trei ani de închisoare pentru asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, al trei ani de interzicere a unor drepturi, precum şi la confiscarea echivlentului în lei al sumei de 957.107 euro.

Cristian Borcea a fost eliberat condiţionat în 2 iulie 2018, el fiind la acel moment condamnat definitiv, din  2014, de Curtea de Apel Bucureşti, la şase ani şi patru luni de închisoare cu executare în dosarul "Transferurilor de jucători". Ca urmare a deciziei ICCJ, el se întoarce în închisoare.

Citește și Sumele confiscate în dosarul în care au fost condamnați Radu Mazăre și Cristian Borcea

Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată, cu un spor de un an, plus doi ani interzicerea unor drepturi. Constantinescu ispăşeşte î present o pedeapsă de cinci ani în Penitenciarul Poarta Albă, într-un alt dosar.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi fostul şef al Direcţiei de Administraţie Publică Constanţa Constantin Racu – 6 ani şi 10 luni de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată şi constituire de grup infracţional organizat, fostul şef al Direcţiei Patrimoniu din Primăria Constanţa, Daniela Ramona Dospinescu 7 ani şi 6 luni de închisoare, fostul şef al Direcţiei Tehnic- Investiţii Ion Marica – 5 ani ani închisoare.

Fostul consilier juridic Cristian Talpău a primit o condamnare de 4 ani de închisoare, iar Nora Alina Chircă, tot consilier juridic – 2 ani de închisoare cu suspendare.

Fostul acţionar al clubului Dinamo, Dragoş Săvulescu, a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni de închisoare. Aceeaşi pedeapsă a primit şi Georgică Giurgiucanu, fost lider al PSD Constanţa, care fusese asociat cu Borcea şi Săvulescu într-o societate comercială.

Aurel Jean Andrei, notar public şi soţul preşedintelui Tribunalului Bucureşti  Laura Andrei a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, la fel ca şi Dan Miron, fost consilier local. Bogdan Ghiţulescu, consilier juridic, a primit o condamnare de patru ani de închisoare.

Pedepse cu executare în acest dosar au mai primit: Bogdan Sandu Gabriel – 4 ani de închisoare, Mihai Camboianu – 5 ani de închisoare, Valentin Gheorghe Ionescu – 5 ani de închisoare, Marius Puşcaşi – 3 ani de închisoare, Alin Horaţiu Dima – 6 ani de închisoare.

Magistraţii i-au condamnat la pedepse de 2 sau 3 ani cu suspendare pe Mihai Sergiu Ceacîreanu, Răsvan Mircea Tudorache,Paraschiva Barbu, Nicolae Nejloveanu, Daniel Ene, Cristina Budei, Viorel Pană – 2 ani cu suspendare pentru săvârşirea de infracţiuni Ruxandra Luminiţa Darie, Carmen Puşcaşi, Graţiela Rusu, Sanda Gabriela Radu, Claudia Cealera, Luminiţa Călătoru, Silvia Stanciu.

Instanţa a constatat că persoanele vătămate Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanţa nu s-au constituit părţi civile în cauză.

Magistraţii au mai decis că terenurile cu privire la care s-a intabulat dreptul de proprietate, prin încheierile nr. 21282 din 07 iunie 2006 şi nr. 20992 din 07 iunie 2006 ale Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, în favoarea Municipiului Constanţa, aparţin domeniului public al Statului Român, urmând ca Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de reprezentant, să facă demersurile necesare pentru a intra în posesia acestor bunuri imobile.

Totodată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor, în sensul revenirii a aproape 80 de terenuri în domeniul public al statului sau, după caz, în domeniul public ori privat al Unităţii Administrativ Teritoriale Municipiul Constanţa.

De asemenea, instanţa a decis confiscarea de la nouă dintre condamnaţi a peste 3 milioane de euro şi aproape 900.000 de dolari.

Sentinţa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este definitivă şi a majorat pedepsele pentru majoritatea celor implicaţi.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în iulie 2017, condamnarea fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre, la patru ani de închisoare cu suspendare, iar fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri