Descinderile au loc în județele Vrancea, Bacău, Braşov, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Neamţ, Prahova, Suceava, Argeş, Buzău, precum şi în București. Poliția beneficiază de sprijinul jandarmilor în această acțiune, dar și al unor specialişti din cadrul Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, respectiv ai Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic şi Vânătoare din subordine.
Descinderile au loc la sediile sociale, la puncte de lucru, la puncte de exploatare a masei lemnoase, depozite şi gatere din cele 11 judeţe şi municipiul Bucureşti. Sunt vizate activităţile desfăşurate de peste 40 de societăţi comerciale care au ca obiect de activitate exploatarea, prelucrarea, transportul şi comercializarea lemnului, precum şi mai multe persoane fizice.
În activităţi sunt angrenaţi 200 de poliţişti, 150 de inspectori silvici, 140 de inspectori antifraudă fiscală din cadrul D.G.A.F., 66 de comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu şi 230 de jandarmi.
În cadrul acţiunii se verifică tot circuitul parcurs de la tăiere la prelucrarea şi comercializarea lemnului, fiind efectuate controale în teren, precum şi asupra tuturor documentelor existente, precizează un comunicat al Poliției Române.
În 1990, România avea peste 6,5 milioane de hectare de pădure. După 23 de ani, jumătate dintre pădurile statului au fost retrocedate, iar din ceea ce a mai rămas, aproximativ 370 de mii de hectare s-au tăiat ilegal, ceea ce reprezintă aproape 5% din păduri. Pagubele se ridică la 5 miliarde de euro, potrivit unui raport al Curții de Conturi. Același raport din 2013 arăta că trei hectare de pădure sunt tăiate în fiecare oră.
Practic, suprafeţele pe care s-au făcut tăieri ilegale depăşesc cu 170 de mii de hectare pe cele care s-au plantat arbori noi. Asta înseamnă că la patru copaci tăiaţi, doar unul singur este plantat în loc.
Aproape 500 de mii de hectare sunt nepăzite, iar asta îi încurajează pe hoţii de lemn să taie după bunul plac.