Liviu Dragnea a obţinut în instanţă suspendarea hotărârii prin care a fost desemnat completul de 5 judecători de la Înalta Curte, completul care urma sa judece procesul angajarilor fictive. Hotărârea nu este definitivă, dar efectul acestei decizii a Curții de Apel București este că toate procesele de la instanța supremă vor fi suspendate.
Liviu Dragnea avea termen în procesul de la Înalta Curte în data de 3 decembrie.
ACTUALIZARE. Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, anularea hotărârii Colegiului de Conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în baza căreia au fost trase la sorţi noile completuri de cinci judecători. De asemenea, instanţa a decis suspendarea executării acestei hotărâri, procesele aflate pe rol la aceste completuri fiind momentan suspendate.
Citește și Adevăratul plan al președintelui. Ce urmărește Iohannis prin blocarea numirii miniștrilor PSD
Curtea de Apel Bucureşti a admins, vineri, acţiunea depusă în instanţă de către preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a contestat tragerea la sorţi a completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Magistraţii au decis, de asemenea, suspendarea executării acestei hotărâri, ceea ce presupune că procesele aflate pe rol la aceste completuri sunt momentan suspendate.
Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În plus, magistraţii au admis o cerere privind privind sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la o excepţie de neconstituţionalitate a art. 32 din Legea 304/2004.
Judecătoarea de la Curtea de Apel care i-a dat câștig de cauză lui Liviu Dragnea este Alina Ghica, fostă președintă CSM. Aceasta a intrat în completul de judecată fără să fie pe lista de permanență, potrivit unor surse citate de G4Media.ro. Detalii, aici.
Minuta instanței:
„Admite cererea modificată. Admite cererea de intervenție accesorie. Anulează Hotărârea nr. 137/08.11.2018 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Colegiul de Conducere. În baza art. 15 alin. 1 din Legea nr. 554/2004, modificată și republicată, suspendă executarea Hotărârii nr. 137/08.11.2018, emisă de pârâtă, până la soluționarea definitivă a cauzei. În baza art. 29 alin. 4 din Legea nr. 47/1992, modificată și republicată, sesizează Curtea Constituțională a României cu soluționarea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 32 alin. 1 din Legea nr. 304/2004, modificată și republicată. Cu recurs, în termen de 5 zile de la comunicare, în ceea ce privește capătul de cerere referitor la suspendarea actului administrativ. Cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, în ceea ce privește capătul de cerere privind anularea actului administrativ. Pronunțată în ședință publică, azi, 23.11.2018”.
În 8 noiembrie, Curtea Constituţională a admis sesizarea Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu formarea completelor de cinci judecători judecători.
În 9 noiembrie, au avut loc tragerile la sorţi pentru desemnarea membrilor completelor de 5 Judecători pentru anul 2018, la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele ICCJ, Cristina Tarcea, afirmând că speră ca, astfel, să se încheie această „epopee”.
În aceeaşi zi, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a contestat constituirea completului de cinci judecători în dosarul său, anunţând că nu doreşte să ajungă iar în „situaţia nedorită” ca peste o vreme să se constate că aceste completuri au fost constituite nelegal şi să se ia de la capăt, adăugând că s-a „cam săturat”, reamintește News.ro.
În orice caz, conform legislației în vigoare, la începutul anului ar trebui să aibă loc oricum o nouă tragere la sorți pentru desemnarea completurilor de judecată.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, contestă și noul complet de la instanța supremă, care ar urma să-i judece recursul la condamnarea cu trei ani și jumătate închisoare cu executare pe care a primit-o în dosarul angajărilor fictive din Teleorman. Este vorba despre judecătorii Înaltei Curți trași la sorți la începutul lunii, după ce Curtea Constituțională a dat dreptate Guvernului și a decis că e nevoie să fie desemnate noi complete de judecată, în confirmitate cu noua legislație adoptată.
În luna octombrie, completurile de la instanța supremă au fost contestate pe două căi, atât la Curtea Constituțională, cât și printr-un proces în contencios, la Curtea de Apel București. Între timp, a venit pronunțarea Curții Constituționale, care a contestat un conflict între puterile statului, și ca urmare, imediat Înalta Curte a decis să tragă din nou la sorți completurile de cinci judecători, s-au format noi completuri, astfel că inclusiv procesul care îl vizează pe Liviu Dragnea va fi judecat de noi judecători.
Vineri era programat un termen în procesul civil deschis de Liviu Dragnea la instanța Curții de Apel București. În fața instanței, apărătorul președintelui Camerei Deputaților a solicitat suplimentar ca instanța să se pronunțe și pe noua hotărâre luată de conducerea Înaltei Curți de a trage la sorți noile completuri de 5 judecători. Curtea de Apel a decis că solicitarea este admisibilă, ea se judecă în acest moment și urmează să vedem care va fi decizia instanței.
Principalul argument al avocatului care îl reprezintă în instanță pe Liviu Dragnea este că instanța supremă, prin colegiul de conducere, ar fi trebuit să aștepte motivarea Curții Constituționale înainte de a trage la sorți noii judecători care să compună aceste completuri formate din câte cinci magistrați, pentru a vedea exact dacă era o problemă doar cu cei care conduceau aceste completuri sau dacă în integralitate ar fi trebuit trase la sorți din nou, așa cum de altfel a și făcut instanța supremă.
Citiți și: