Jurnalistul Liviu Avram, redactor-șef adjunct al Adevărul, a declarat că Tudorel Toader nu lasă nicio marjă de decizie președintelui Klaus Iohannis, în procesul de selecție a procurorului- șef al DNA. Ministerul Justiției a anunțat vineri că niciunl dintre cei patru candidați înscriși la concursul pentru șefia DNA nu îndeplinește cerințele necesare pentru a fi numit.
Citiţi şi: Dragnea are o nouă țintă
„Nu pot să îmi dau seama câtă vreme doar domnul ministru a avut acces la dosarele candidaților. Nu pot ști cum ar trebui să arate un asemenea dosar ca exigențele domnului Toader să poată fi satisfăcute. Toader a intrat într-un joc politic, așteaptă modificarea la Legea 303, în așa fel încât să nu lase nicio marjă de decizie președintelui Iohannis.
Dacă legea 303 va întra în vigoare așa cum e ea modificată, președintele poate refuza o singură dată. Domnul Toader poate reveni cu aceeași soluție sau una mai proastă decât o consideră președintele, practic își impune voință.
Nu avem motive să credem în buna credință a domnului Toader câtă vreme un proces la fel de lipsit de transparență aplicat și atunci când a numit șeful DIICOT. Nu știm de ce l-a preferat pe Bănilă în locul domnului Horodniceanu. Informații putea să dea.
În lipsa unei legi care să stabilească criteriile pe care ministrul le are în această selecție rămânem la hazardul și la discreția ministrului Justiției.
Nu știm cât mai durează. Se prelungește destul de mult această hârjoneală între Președinte, Parlament și CCR. Urmează să vină și avizul Comisiei de la Veneția care e critic în faza s intermediară cu legile justiței. Urmează evenimente multe și aglomerate într-o perioada scurtă de timp”, explică jurnalistul Liviu Avram, care a răspuns în continuare la întrebările la întrebările Adrianei Nedelea, jurnalistă Digi24.
Activitatea DNA va fi afectată de această amânare?
Sper că nu, dar speranțele sunt minime. Atmosfera e de așa natură încât procurorii care lupta cu gâturi groase, oameni puternici, să fie timorați, câtă vreme toate modificările la legile justiei și codruile penale sunt într-un singur sens, anume de ai lipsi pe procurori de instrumentele pentru combaterea corupției la nivel înalt. O starea de temere deja e instalată la DNA de mai mult timp
Ce șanse sunt că legea să fie modificată în așa fel încât președintele să nu aibă posibilitatea de a refuză decât o singură dată?
Șansele sunt minime. Dacă parlamentul e lăsat de capul sau, iar CCR continuă să servească intereselor din Parlament, șansele ca această lege să fie modificată sunt nule. E o chestiune de timp până când Toader va putea face ce dorește din DNA.
Cum vi s-au părut cei 4 candidați?
Unii dintre ei au avut dosare solide, cu nume grele, dar nu cunosc în detaliu. La prima vederea, avea de unde să aleagă Toader. Era de așteptat (răspunsul lui Toader - n.r.) pentru că domnul Toader a avansat din timp această ipoteza. A avut în cap acest lucru. Nu înțeleg de ce s-a grăbit să anunțe concursul dacă avea de gând să îi respingă pe toți. Putea să spună că amână 6 luni, să între în vigoare legea domniei sale, nu știu de ce s-a pretat la acest joc.
Credeți că următorul șef DNA să provină din structura internă?
Da. Acolo sunt procurori specializați și e mai sănătos să aduci pe cineva care se pricepe la acest tip de infracționalitate, decât pe cineva din afară. Aici e vorba și de pregătirea profesională sau de specializare, dar e vorba de dorința de a face treaba. Am avut și un PNA care avea ambiția de a combate corupția, dincolo de un șef picat în dizgrație nu a reușit să facă. De ales au de unde să aleagă. Aflăm în fiecare zi despre tot felul de porcării pe care le fac cei aflați la putere. E greu de crezut că marea corupție se limitează doar la șefi de tren.
Niciun candidat din cei patru care s-au înscris la concursul pentru șefia DNA nu îndeplinește cerințele necesare pentru a fi numit, arată Ministerul Justiției într-un comunicat publicat vineri la prânz. Anterior, Tudorel Toader a afirmat de mai multe ori că este foarte posibil ca unul din cei patru candidaţi să fie propus pentru postul de procuror-şef al DNA, precum este şi foarte posibil ca niciunul să nu fie desemnat drept propunere.