Livia Stanciu a declarat că vizita preşedintelui Klaus Iohannis la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a avut ca scop să se vadă în ce condiţii se lucrează la instanţa supremă.
„Preşedintele ne-a transmis că şi-a imaginat că se lucrează în condiţii anormale, pentru că a mai auzit acest lucru, dar şi-a dorit să vină la sediul Instanţei Supreme, la invitaţia pe care i-am adresat-o, pentru a putea vedea - şi mi se pare firesc- şi a verifica dacă într-adevăr condiţiile sunt cele despre care i se făcuse vorbire. Mi-a transmis că nu şi-a putut imagina că în astfel de condiţii îşi pot desfăşura activitatea judecătorii”, a declarat Livia Stanciu, la finalul vizitei şefului statului, notează Mediafax.
Ea a precizat că „preşedintele Iohannis a spus că va face toate demersurile necesare pentru a se putea găsi o soluţie, chiar dacă ar fi temporară, dar o soluţie, care să permită, totuşi, desfăşurarea activităţii instanţei supreme, cât de cât în condiţii de normalitate”.
Potrivit preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, soluţia existentă la ora actuală este mutarea unor secţii în sediul Palatului Parlamentului, în acea aripă pe care Înalta Curte a reuşit să o obţină, dar unde nu poate intra întregul personal al instanţei supreme.
„Am constatat că practic, nu vom reuşi decât să mutăm două secţii ale instanţei supreme, în acea clădire, iar două secţii vor rămâne aici”, a spus Livia Stanciu, precizând că secţiile penale vor rămâne la sediul ÎCCJ, împreună cu secţia de contencios administrativ, iar celelalte două secţii, civile, se vor muta în sediul Palatului Parlamentului.
Ea a mai arătat că important este ca lucrările de remediere a acelei clădiri să se poată finaliza la sfârşitul acestui an, adăugând că este elegantă când spune doar remediere, pentru că sunt lucrări majore care se impun a fi făcute la acea clădire.
Potrivit preşedintei ÎCCJ, s-a dorit să se vadă dacă se pot găsi în viitor soluţii pentru ca activitatea atât de judecată cât şi cea desfăşurată în camerele de consiliu de către magistraţii, asistenţi, grefieri, întregul personal al instanţei supreme- dacă poate fi găsită o soluţie bună pentru desfăşurarea activităţii instanţei supreme, în condiţii de normalitate.
Livia Stanciu a mai afirmat, despre modul în care îşi desfăşoară activitatea Înalta Curte, că la ora actuală „s-a putut constata modul în care colegii judecători îşi desfăşoară activitatea” şi a precizat că „sunt foarte multe dosare, pe rol, în fiecare zi, la nivelul tuturor secţiilor, inclusiv cele penale”.
Citește și: