Ministrul Justiţiei pare să facă un pas înapoi vizavi de propunerea ca Inspecţia Judiciară să treacă în subordinea sa. Tudorel Toader a declarat, la Iaşi, că merge mai departe cu proiectul de modificare a legilor justiţie, în ciuda avizului negativ de la CMS şi a memoriului semnat de 2600 de magistraţi. Spune însă că evaluează mai multe argumente pentru a decide care va fi statulul Inspecţiei Judiciare.
„Probabil săptămâna care urmează definitivăm proiectul de lege. Îl avem pe birou şi evaluăm argumente pro şi contra de a vedea statutul pe care îl vom propune pentru Inspecţia Judiciară, de a veni la MJ sau de a rămâne autoritate autonomă independentă. Ca ministru am obligaţia să finalizez proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei, după care Guvernul, Parlamentul, fiecare în limitele de competenţă, va sau vor decide”, a spus Tudorel Toader.
Totuşi, potrivit Agerpres, Tudorel Toader a spus că este „cel mai puțin probabil” ca Inspecția Judiciară să rămână la Consiliul Superior al Magistraturii. „Pe 23 august am spus că sunt trei variante. Varianta de a rămâne la CSM consolidând independența, autoritatea Inspecției Judiciare, o variantă de a o aduce la Ministerul Justiției și a treia variantă — de a dobândi statut de autoritate autonomă independentă pe baza unei legi proprii de organizare, de funcționare. Faptul de a rămâne Inspecția Judiciară la CSM e cel mai puțin probabil, dat fiind că, dincolo de enunțurile făcute de pe 23 august, am văzut cu toții ce s-a petrecut în ultima perioadă în raporturile dintre Inspecția Judiciară și CSM, Inspecția Judiciară și entitățile pe care le controlează. Adică nu e numai o disfuncționalitate de principiu, e una concretă a modului în care se poziționează unele față de celelalte”, a afirmat Toader.
Ministrul justiției s-a aflat la Iași pentru a lua parte la lansarea cărții „Riscul pentru malpraxis în actul medical”, al cărei autor este soția sa, conf.univ.dr Elena Toader.
Ministrul justiției, Tudorel Toader, a mai declarat, duminică, la Iași, că în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu ambasadorul Germaniei s-a discutat și despre legile justiției, dar subiectul abordat cel mai mult a fost Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV). El a spus că vizita ambasadorului Germaniei, Cord Meier-Klodt, la Ministerul Justiției, nu a avut niciun efect asupra opțiunilor sale sau pe cele ale Ministerului Justiției.
„Cu ambasadorul Germaniei am vorbit, sigur, și despre legile justiției, dar cel mai mult despre MCV. I-am spus următorul lucru: avem cele 12 recomandări, unele vizează modificări de lege, da. Și atunci, dacă mâine se ridică MCV, eu renunț la orice modificare a legislației în situația în care dânsul apreciază că actualele reglementări sunt perfecte. Categoric nu sunt perfecte pentru că vedem cu toții ce se întâmplă. Categoric nu sunt perfecte pentru că în cele 12 recomandări, repet, multe vizează modificare de legislație”, a punctat ministrul Tudorel Toader, citat de Agerpres.