Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a sugerat ministrului român al Justiţiei, Tudorel Toader, să obţină Opinia Comisiei de la Veneţia pe pachetul de legi ale justiţiei, scrie publicaţia Politico.eu. Mesajul i-a fost transmis lui Toader în cursul întâlnirii cu Timmermans de marţi, desfăşurată la Bruxelles. Astăzi, oficialul român a venit cu câteva precizări despre vizita sa la Bruxelles, într-o conferinţă susţinută la sediul MJ.
Actualizare 10.40. Principalele declaraţii ale lui Tudorel Toader:
"Au fost discutate trei teme de interes major. Prima, evoluţiile înregistrate în îndeplinirea celor 12 recomandări din MCV, aceasta şi în aşteptarea faptului că urmează a fi redactat şi publicat raportul intermediar privind stadiul îndeplinirii fiecăreia din cele 12 recomandări", a declarat Tudorel Toader, miercuri, la Bucureşti. "Personal, exprim convingerea că va fi un raport de parcurs intermediar, echilibrat, obiectiv, care să constate respectivele evoluţii, repet, în îndeplinirea fiecăreia dintre cele 12 recomandări", a adăugat acesta.
A doua temă discutată: "unele dintre soluţiile legislative propuse prin proiectul de modificare a legilor justiţiei". Discuţia cu Frans Timmermans a durat o oră şi 15 minute, susţine Toader, aşa că nu ar fi existat timpul necesar să fie discutate toate propunerie. Au fost abordate, în schimb, după cum arată ministrul, "cele mai sensibile propuneri".
A treia temă a fost cea a modului în care vor fi numiţi procurorii şefi. Potrivit lui Tudorel Toader, "discuţia cu Timmermans referitoare la avizul Comisiei de la Veneţia are în vedere recomandarea privind numirea procurorilor de rang înalt".
Nu în ultimul rând, la Bruxelles Toader a avut discuţii şi pe marginea redefinirii abuzului în serviciu. "O altă temă pe care am discutat-o în amănunt, am prezentat-o și de la care urmează să primim punctul de vedere al Comisiei se referă la conținutul posibil pe care urmează să-l aibă infracțiunea de abuz în serviciu, iar pe cale de consecință și de neglijență în serviciu, adică acel prag despre care am spus că trebuie să fie rezonabil, dar prag care trebuie să respecte exigențele CCR și în același timp ne raportăm la Directiva europeană", a afirmat ministrul Toader.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Potrivit sursei citate, Frans Timmermans a "reamintit valoarea transmiterii proiectului de lege Comisiei de la Veneţia, care să îşi exprime punctul de vedere". Detalii AICI.
Mesajul oficialului european intră astfel în coliziune cu poziţia exprimată de liderul PSD, Liviu Dragnea.
La sfârşitul lunii octombrie, acesta a declarat public că majoritatea PSD-ALDE va trece proiectul prin Parlament aşa cum este el în acest moment, fără a mai aştepta Opinia Comisiei de la Veneţia. „Noi vrem ca în această sesiune aceste legi să fie adoptate, cu precizarea că am văzut discuții astăzi despre solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneția pentru această procedură. Pentru mine, nu mi se pare important. Noi ducem legile la capăt la adoptare. Ce spune Comisia de la Veneția, că spune în decembrie, că spune în ianuarie, putem să facem după aia o completare la lege, dar nu stăm cu toate legile justiției așteptate până când ne spune Comisia de la Veneția că trebuie să numească X sau Y”, afirma șeful PSD acum aproape două săptămâni.
Însă potrivit declaraţiilor făcute de Tudorel Toader, miercuri, la Bucureşti, "discuţia cu Timmermans referitoare la avizul Comisiei de la Veneţia are în vedere recomandarea privind numirea procurorilor de rang înalt".
Un alt aspect interesant al deplasării lui Tudorel Toader la Bruxelles a fost cel al discreţiei, în condiţiile în care, marţi, informaţia a ajuns în presa română prin intermediul site-ului Comisiei Europene. Niciun mesaj oficial privind acest punct de pe agenda ministrului nu fusese comunicat de instituţia pe care o conduce.
De altfel, întrevederea Toader-Timmermans a avut loc pe fondul tensiunilor crescânde generate de legile justiţiei şi la doar două zile după un protest masiv în mai multe oraşe din România.