Legea cashback, cea care obligă magazinele să acorde clienţilor, la cerere, până la 200 de lei, ar putea suferi modificări chiar înainte de a se aplica. Deşi a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, Ministerul Finanţelor lucrează şi acum la normele de aplicare. Parlamentarii nu stau nici ei cu mâinile în sân: au depus un nou proiect legislativ prin care încearcă să îmblânzească legea.
63 de senatori şi deputaţi de la PSD, ALDE, UDMR şi USR vor ca legea cashback să se aplice doar firmelor care realizează anual o cifră de afaceri de cel puţin 50.000 de euro şi nu de 10.000 de euro, cum e în prezent.
„Cât timp în spaţiul rural lumea nu s-a obişnuit cu cardul, cred că acel prag era prea mic. Efortul pentru firmele respective nu e de neglijat, pentru că trebuie să cumpere şi aparatul care să poată citi cardurile, acel POS, să aibă şi costuri de comunicaţii”, a explicat inițiatorul legii, Cătălin Nechifor.
Parlamentarii mai vor şi ca avansul pe care clienţii îl pot primi de la comercianţi să scadă de la 200 de lei la 100 de lei.
„Pai vânzarea noastră medie este de 700-800 RON. Dacă vin 4-5 clienţi, e toată vânzarea. A doua zi nu mai putem să facem necesarul de marfă care ne trebuie. În câteva zile, faliment scrie pe noi”, a explicat un comerciant din Bragadiru, Daniel Lițoiu.
„Toate aceste plângeri sunt motive absolut reale şi sunt generate de acele societăţi aflate în acele zone în care sistemul bancar nu este puternic. Ne găsim în situaţia când un operator economic, un mic magazin de la ţară, să se transforme în bancomat. Funcţia lui nu a fost niciodată să îndeplinească rolul unei bănci”, a adăugat consilierul fiscal Adrian Benta.
Distribuitorii de aparate electronice fiscale critică modificările propuse de parlamentari.
„Creşterea plafonului, de pildă, nu ştiu de ce a fost pusă. Nu este bine atunci când vin cei care lucrează în străinătate şi se duc în mediul rural, unde nu există bancă, nu există bancomat, să poată să scoată bani de la comerciantul care este unul singur în satul respectiv. Eu cred că este foarte bine gândit”, a spus preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Aparate Electronice Fiscale din România, Velin Ganev.
Potrivit statisticilor, până în prezent au fost emise aproximativ 12 milioane de carduri. Cererile din mediul rural sunt în creştere.
Legea cashback a fost adoptată la sfârşitul anului trecut şi obligă toţi comercianţii care au vânzări de peste 10.000 de euro pe an, să accepte plata cu cardul. Aceeaşi lege permite clienţilor şi posibilitatea să ceară bani de la comercianţi, pe baza cardului bancar. Cei care nu îndeplinesc aceste condiţii, riscă amenzi de până la 50.000 de lei.