Kovesi: Ministrul justiției nu mi-a cerut explicații
Data actualizării: Data publicării:
Laura Codruţa Kovesi spune că a avut o singură întâlnire cu actualul ministrul al justiţiei. S-a întâmplat atunci când Tudorel Toader a făcut o evaluare a activităţii sale, după decizia CCR conform căreia DNA şi-a depăşit atribuţiile atunci când a început ancheta în cazul ordonanţei 13. Cu exepţia acelei întâlniri, procurorul-şef al DNA spune că nu i s-au cerut niciun punct de vedere și nicio explicație cu privire cele întâmplate în ultima vreme în DNA.
Şefa parchetului anticorupţie a vorbit şi despre atacurile la adresa DNA. „Problema este eficienţa DNA. Ea îi disperă pe unii care vor ca noi să nu ne mai facem treaba. De aceea suntem atacaţi, de aceea mafia ne atacă, de aceea sunt presiuni, de aceea sunt hărţuiri, pentru că suntem eficienţi", spune Laura Codruţa Kovesi într-un interviu pentru ziare.com.
„Am deranjat persoane care au deţinut funcţii importante, care au deţinut averi importante. Este un asalt asupra DNA pentru eficientă. Am discutat despre acest subiect cu colegii mei. Nu o să cedăm. Eu nu o să cedez. Ei nu o să cedeze. O să ne continuăm treaba. Cât vom fi lăsaţi, pentru că noi ne luptăm cu mafia”, a declarat Laura Codruța Kovesi răspunzând unei întrebări legate de posibilitatea demisiei.
Șefa DNA nu consideră că a greșit anchetând ordonanța 13. Ea a precizat că dosarul a fost înregistrat ca urmare a unei plângeri penale cu care a fost sesizată DNA. „La primele verificări s-a constatat că ea nu întrunea condiţiile prevăzute de Codul de procedura penală, s-a restituit pe cale administrativă pentru a fi completată, persoana care a făcut plângerea a revenit”, a declarat Laura Codruța Kovesi. „Noi am primit o plângere penală pe care, potrivit legii, nu o putem refuza, am înregistrat-o, a fost repartizată unor procurori. În conformitate cu practica ICCJ, noi trebuie să facem o minimă anchetă efectivă. Nu putem primi o plângere şi să scriem pe ea 'nu se dovedeşte'. Trebuie să facem un minimum de verificări, ceea ce s-a întâmplat şi în acest caz. S-au făcut nişte audieri de martori, s-au ridicat nişte înscrisuri”, a explicat Laura Codruța Kovesi.
Ea mai spune că în situații similare DNA a procesat la fel și sunt trei astfel de dosare soluționate în acest fel, suspiciunea fiind comiterea unor fapte penale legate de adoptarea unui act normativ.
„Dar să fie clar: noi nu am investigat oportunitatea adoptării unui act normativ. Noi am verificat anumite infracţiuni care s-au comis în legătură cu pregătirea şi elaborarea unor acte normative. Oportunitatea actului normativ nu era treaba noastră”, a punctat șefa DNA.