Succesul Bucureştiului în lupta anticorupţie și consolidarea statului de drept a fost cuantificat, indicatorii având creștere notabilă din 2004 până în 2017, consideră ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm. În altă ordine de idei, oficialul a mai arătat că piața de capital joacă un rol important în viitorul României, fiind un potențial încă neexploatat. Declaraţiile au fost făcute joi, la evenimentul "Analyst & Investor Days", organizat de Fondul Proprietatea.
"Când ne uităm la performanța României din 2004, de exemplu, când au fost luate deciziile cheie pentru a crește independența justiției și procurorii au început să vizeze corupția de la nivel înalt și mediu, indicatorii au crescut repede pentru România. În clasament, controlul corupției s-a îmbunătățit cu 20% din 2004, deci în 12-13 ani. Indexul statului de drept s-a îmbunătățit cu aproape 30%. Transparency International face un sondaj despre percepția asupra corupției, iar din 2004 și până în ianuarie anul acesta, când a fost făcut public ultimul sondaj, locul României în acel index a crescut cu 30 de locuri, și au mai fost alte trei țări care au avut o îmbunătățire asemănătoare sau mai bună. Succesul pe care România l-a avut în îmbunătățirea statului de drept și îmbunătățirea luptei împotriva corupției a fost cuantificat", a declarat, joi, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, citat de Agerpres.
Potrivit oficialului american, în ultimii 20 de ani, România a fost o bază atractivă pentru SUA și alți investitori interesați de piața europeană.
"SUA este mândră de prezența robustă a investițiilor americane din România. Multe companii americane au făcut investiții semnificative în România pentru că văd un viitor luminos aici. Ele angajează români cu salarii mari și oferă traininguri, în timp ce crește nivelul profesional al țării", a mai arătat ambasadorul Klemm, preluat de Agerpres.
În plus, mai arată alte relatări de presă, oficialul american consideră că autorităţile de la Bucureşti trebuie să rămână orientate spre buna guvernare şi statul de drept, două elemente de bază pentru viitoare investiţii. Hans Klemm: "România nu ar trebui să facă paşi înapoi de la progresele impresionante înregistrate în ultimii 10 ani în lupta împotriva corupţiei şi a consolidării statului de drept. Transparenţa, stabilitatea şi previzibilitatea sunt principii-cheie pentru un climat investiţional atrăgător. Buna guvernare şi statul de drept reprezintă fundamentul acestor principii-cheie şi sunt criterii importante atunci când investitorii iau în calcul posibilitatea de a stabili noi investiţii sau de a le extinde pe cele existente".
"Eu continui să văd un potențial pentru o puternică, sănătoasă Românie"
"Piața de capital joacă un rol important în viitorul României și are, încă, un potențial neexploatat. Piața ar putea deveni mai lichidă, ar putea oferi o alternativă de finanțare pentru companiile listate și să crească transparența pentru investitori. SUA, împreună cu investitorii, se uită către viitoare IPO-uri care ar putea ajuta România să treacă de la piața de frontieră către statutul de emergentă și să elibereze mai mult capital care ar putea să fie pus la muncă aici, în România", a mai declarat diplomatul.
Potrivit acestuia, un management independent profesionist al companiilor de stat reprezintă o soluție critică, "dacă vrei să susții creșterea economică și să genereze încredere printre cetățeni".
"Ca orice business, România trebuie să-și adapteze condițiile de piață. Eu continui să văd un potențial pentru o puternică, sănătoasă Românie. De ce să nu vedem un viitor unde, în 25 de ani, România este a șasea sau a șaptea cea mai puternică economie din Uniunea Europeană? Creșterea economică sustenabilă pentru a atinge acest scop necesită o viziune strategică, o transparentă luare a deciziilor, reforme structurale și planificare și investiții pe termen lung, în special în infrastructură", a susţine ambasadorul SUA, citat de Agerpres.