„De foarte multă vreme în societatea noastră se discută despre marile scandaluri de corupţie. Anchetele, care se succed cu repeziciune în ultimii ani, înfățișează un peisaj sumbru, o Românie înfricoşătoare, o ţară parazitată de corupţie. Trebuie să înțelegem însă că o Românie în care politiceni și oameni de afaceri se unesc într-o alianță nocivă pentru a devasta bugetul public este o România asasinată. Nu trebuie să ne ferim de aceste imagini și nici de această etichetă. Ele arată de fapt cum am ajuns ca societate, unde suntem și, mai ales, cât de urgentă trebuie să fie schimbarea. De fapt aceasta este România anormală, de care trebuie să ne despărţim cât de curând și să construim împreună România noastră, România oamenilor normali”, a declarat Klaus Iohannis.
Președintele ales a subliniat că o analiză a acestor cauze nu este suficientă pentru a înlătura efectele.
„Pentru aceasta este necesar un amplu proces de asanare a clasei politice și de mult curaj și instransigență din partea tuturor instituțiilor responsabile. Nu cred că e imposibil, e doar greu. Și asta e motivul pentru care cer cetățenilor României, societății civile, profesioniștilor și instituțiilor să se mobilizeze exemplar într-un efort de redefinire a respectului și demnității și de redevenire ca societate și stat”, a completat Klaus Iohannis.
„Corupția este în acest moment principalul dușman al competiției libere și al promovării care are la bază meritocrația, generând o amplă frustrare și demobilizare a adevăraților profesioniști. Corupția ne afecteză traiul de zi cu zi, fiind maladia care stopează investițiile străine, dezvoltarea civică, inițiativa și inovația. Corupția inhibă și intimidează, generând centre de putere și control paralele și ilegale, incompatibile cu democrația, iar pe termen lung conduce la regres, segregare socială și economică și, cel mai grav, la o răsturnare endemică a valorilor. Corupția e de departe principala problemă internă de siguranță națională, de aceea prevenirea, descoperirea infracțiunilor de corupție și pedepsirea infractorilor sunt deziderate ale oricărei justiții și cu atât mai mult a celei din România”, a subliniat Iohannis.
„Fără o justiție independentă și funcțională o națiune poate trăi de zece ori un secol fără să aibă o formă de stat, fără un stat de drept adevărat și fără domnia legii nu putem avea democrație și nici separarea puterilor în stat. Cu o justiție eficientă însă o națiune poate face pași uimitori, ca și cum ar trăi un secol în zece ani. Dacă există azi un efort apreciat și asumat în combaterea corupției, acesta e meritul a numeroși factori, dar mai ales e meritul acelor oameni onești și curajoși din justiția română, care au dovedit că vocația se suprapune cu formația și în acest fel lucrurile pot fi schimbate”, a completat președintele ales.
Klaus Iohannis a reiterat misiunea sa de a ocroti și sprijini justiția independentă și „de a încuraja celelalte instituții ale statului să se angajeze activ și să coopereze pentru atingerea acestui scop”.
„Îmi doresc în mandatul meu dezvoltarea capacității DNA și îmbunătățirea performanței la nivel local a acesteia. DNA a fost o instituție foarte performantă a ultimilor ani, începând cu mandatul lui Daniel Morar și continuând cu mandatul actualei doamne procuror șef”, a mai spus el.
Klaus Iohannis a adăugat că va milita ca justiția și instituțiile de control financiar fiscal să coopereze „pentru a recupera prejudiciile generate de corupție și de a reduce costul social al acesteia”.
„De asemenea, reiterez poziția mea de neobstrucționare de către clasa politică a anchetelor penale efectuate de instituțiile abilitate. Dacă vă întrebați cumva dacă noul președinte va fi un aliat al dumneavostră în aceasta luptă pentru combaterea corupției și întărirea statului de drept, vă asigur că răspunsul meu nu poate fi decât afirmativ”, a întărit Klaus Iohannis.