Cea mai mare pedeapsă pentru corupție: Judecător condamnat la 22 de ani de închisoare
Magistrații Curții de Apel București spun că era necesară condamnarea lui Mircea Moldovan, pentru că judecătorul lua decizii în dosare de insolvență în funcție de banii pe care îi primea.
În același dosar, omul de afaceri Dan Adamescu a primit o sentință de patru ani și patru luni de închisoare, iar judecătorii spun că milionarul manipula banii, dar şi oamenii, după cum își dorea.
"Considera îndreptăţit să pretindă bani, dar şi orice alte avantaje, de la cherestea, ceasuri de firmă, televizoare de ultimă generaţie la produse alimentare sau angajarea unor rude, ghidându-se după principiul "serviciu contra serviciu". Cei care încălcau această regulă aveau parte de atitudini exprimate în cuvinte de genul „să vezi ce i-o trag eu!” sau „Nu merge aşa”", se arată în motivarea judecătorilor Curții de Apel București cu privire la condamnarea judecătorului Mircea Moldovan.
Judecătorul a devenit celebru în ziua în care a sărit gardul vilei sale pentru a scăpa de procurorii care făceau percheziţii la reşedinţa sa. Ulterior, el a ajuns la sediul DNA îmbrăcat în trening.
În același dosar, omul de afaceri Dan Adamescu a fost acuzat că a mituit mai mulţi magistraţi prin intermediul fiului său şi al unui avocat. El voia soluţionarea mai multor cazuri de insolvenţă la unele firme la care este acţionar, printre care şi clubul de fotbal Oţelul Galaţi. La doar câteva ore după ce a dat declaraţii în faţa procurorilor DNA, avocatul omului de afaceri s-a sinucis.
"Prin conduita sa, inculpatul Adamescu a contribuit la consolidarea curentului de opinie cristalizat deja la nivelul societăţii româneşti că, pentru persoanele care au bani şi un sistem relaţional, justiţia funcţionează pe alte criterii", motivează judecătorii Curții de Apel București condamnarea lui Dan Adamescu.
La condamnarea la patru ani şi patru luni de închisoare, judecătorii spun că au ţinut cont şi de faptul că Dan Adamescu nu a fost sincer şi nu a recunoscut acuzaţiile, deşi procurorii au adus suficiente probe.
În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi practicienii în insolvenţă Ilie Preda (la şase ani şi zece luni de închisoare), Emanoil Postelnicu (la doi ani şi opt luni), Gabriel Hanganu (la trei ani) şi omul de afaceri Iosif Armaş (la un an şi patru luni de închisoare), toate pedepsele fiind cu executare. Toţi inculpaţii au atacat însă decizia.