Judecătorul Cristi Danileț i-a trimis o scrisoare deschisă ministrului Justiției în care l-a rugat să revină asupra deciziei de desecretizare a arhivei SIPA. Magistratul a atras atenția că a avut acces la documente din această arhivă și în ele apar „aspecte profesionale și de viața privată a angajaților din sistemul de justiție, inclusiv a magistraților” ale căror desecretizare nu servește interesului public.
„Informațiile care se află acum în arhiva SIPA depozitată în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor și sigilată de o comisie din care am făcut parte și eu, privesc aspecte profesionale și de viața privată a angajaților din sistemul de justiție, inclusiv a magistraților. Față de conținutul unor documente aflate acolo și la care am avut acces (note informative realizate în urma discuțiilor cu diverse persoane, consultării de dosare judiciare ori filaje realizate de agenții SIPA) consider că acestea nu trebuie să devină accesibile publicului! Nu există niciun interes al publicului să afle zvonuri, bârfe, scenarii privind magistrații sau orice altă informație de acest gen”, a spus magistratul.
Judecătorul Cristi Danileț a precizat că SIPA este „un episod urât din istoria justiției românești” și că acest serviciu de informații a „spionat și chiar șantajat” magistrați.
„Referitor la declarația dvs de desecretizare a arhivei SIPA pe care presa a preluat-o în cursul zilei de azi, vă rog să reflectați în mod temeinic cu privire la această decizie. SIPA este o episod urât în istoria justiției românești. Ani de-a rândul magistrații au fost spionați, probabil și controlați ori șantajați, prin intermediul acestui serviciu secret militarizat aflat în perioada 1991-2005 în subordinea ministrului justiției și care ar fi trebuit să se ocupe doar de faptele ilegale din mediul penitenciar”, se arată în scrisoarea deschisă a magistratului.
De asemenea, judecătorul a atras atenția și asupra credibilității informațiilor din acele documente care ar putea deveni „ instrumente de amenințare sau batjocorire a judecătorilor și procurorilor”.
„Elementele adunate de acest serviciu secret în mod nelegal nu trebuie să devină instrumente de amenințare sau batjocorire a judecătorilor și procurorilor, indiferent că sunt în funcție sau care și-au încetat deja activitatea. După mine, acele documente nu prezintă niciun fel de credibilitate, iar după inventarierea lor și separarea de celelalte documente interesând chestiuni administrative legate de activitatea SIPA (inclusiv numele angajaților SIPA și informatorilor acestora), ele trebuie imediat topite. Numai în acest fel se poate pune capăt activității de control a carierei magistraților de către factori politici și servicii secrete din perioada 1997-2004”, a conchis Cristi Danileț.
Astăzi, ministrul Tudorel Toader a anunțat că va iniția procedura de desecretizare în cel mai scurt timp. Scandalul a reizbucnit după ce Dan Andronic, ziarist, i-a acuzat pe Monica Macovei şi Cristian Danileţ că au fotocopiat ilegal informaţii secrete despre procurori şi judecători.
Evenimentul Zilei a scris luni că parte din arhiva SIPA - care ar conţine de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor - a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse.
Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.