Probele nu susţin acuzaţiile - acesta este principalul motiv pentru care fostul judecător CCR Toni Greblă a fost achitat, în primă instanţă, pentru corupţie.
Curtea supremă a considerat că maşina, telefonul sau rochiile pentru soţie primite de la finul său sunt cadouri între rude, nu răsplată pentru vreo intervenţie.
Mai mult, explică judecătorii, procurorii nu au dovedit că fostul senator şi-a falsificat intenţionat declaraţia de avere, aceasta fiind completată greşit de o angajată de la Senat.
Fostul judecător CCR a fost acuzat că, în schimbul unor favoruri primite de la un om de afaceri din Gorj, ar fi intervenit la mai multe instituţii în sprijinul acestuia.
Instanţa suprema spune, în motivarea achitarii, ca procurorii nu au probat presupusele intervenţii.
„Oferirea acelor bunuri nu s-a făcut în schimbul determinării inculpatului de a promite şi interveni la diverşi funcţionari (...) ci în considerarea relaţiilor de prietenie şi cumetrie dintre familiile inculpaţilor (naş-fin), relaţii recunoscute şi asumate de inculpaţi în spaţiul public şi mediul privat”, se arată în motivarea jduecătorilor Înaltei Curţi.
Nici intervenţiile în favoarea afacerilor cu energie ale finului său nu au fost confirmate în timpul procesului, explică judecătorii.
„Martorii audiaţi în cauză susţin apărările inculpaţilor şi fac dovada că activităţile lui Toni Greblă nu au vizat vreo intervenţie a acestuia pentru satisfacerea intereselor comerciale ale vreunei persoane, ci realizarea unor obiective stabilite în exercitarea mandatului de senator, realizarea activităţilor impuse de funcţiile onorifice deţinute, după cum unii dintre martorii audiaţi nici nu deţineau o funcţie care să justifice traficarea influenţei”, mai scriu judecătorii.
Toni Greblă a fost trimis în judecată în septembrie 2015, iar sentinţa de achitare a fost dictată la începutul lunii mai. Procurorii au atacat-o cu apel, aşa că procesul se va relua, la Completul de 5 Judecători, din toamnă.