Judecător: Directiva UE invocată de PSD-ALDE se referă „la cu totul alte aspecte”

Data actualizării: Data publicării:
denis ghervase judecator tribunal dolj

Pe magistrați îi îngrijorează lipsa de transparență și urgența cu care sunt adoptate modificările la codurile penale și la legile justiției. Mai mult, judecătorii și procurorii spun că Directiva Uniunii Europene invocată de coaliția PSD-ALDE „se referă la cu totul alte aspecte și nu la cele menționate în modifările aduse”. Marți, ei au protestat pentru a doua zi la rând.

Denis-Gabriela Ghervase, judecător la Tribunalul Dolj, a declarat la Jurnalul de seară, de la Digi24, că pe magistrați îi îngrijorează „inclusiv legislația privind codul de procedură penală și codul penal, cu atât mai mult cu cât noi n-am fost consultați, ci doar informați de CSM, care și el a fost informat de comisia specială, motiv pentru care ne îngrijorează foarte mult toate aceste modifări care ne sunt aduse pe bandă rulantă, fără transparență și în condiții de urgență, deși se invocă o directiva a UE care se referă la cu totul alte aspecte și nu la cele menționate în modifările aduse”.

Judecătoarea a mai spus că cei care pun în practică justiția trebuie să fie consultați înainte de a fi adoptate legi în acest domeniu, pentru că efectele acestor schimbări legislative „afectează în primul rând justițiabilii și societatea”. „Noi, ca magistrați, suntem parte a acestei societăți”, a subliniat magistratul.

Întrebată ce semnal primește societatea atunci când îi vede pe judecători și procurori în stradă, protestând, Denis-Gabriela Ghervase a răspuns că „trebuie să dea foarte mult de gândit”.

Ar trebui să își pună întrebarea, să dea de gândit foarte mult, dacă noi magistrații am ieșit să protestăm și să ne expunem acest punct de vedere, punct de vedere pe care deși l-am explicat în scris, deși ne-am spus părerea și care ar fi amendamentele noastre la aceste modificări legislative, din păcate n-au fost luate în calcul. CSM a dat aviz negativ pe legile justiției, dacă nu chiar două. Noi, prin adunări generale, ne-am menționat punctul de vedere dar din păcate nefiind luați în considerare ar trebui să dea societății de gândit”, a precizat magistratul.

PSD și ALDE, sprijinite de UDMR, modifică legile justiției și codurile penale invocând o directivă (UE) 2016/343 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Termenul de transpunere în legislația românească este aprilie 2018.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Candidatul de extremă dreapta, George Simion, ar putea ajunge la putere, scrie...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”