Elie Vlad Sturza, rudă de gradul cinci cu Nicolae şi Dimitrie Ghica, a cerut retrocedarea a unei suprafeţe de 30.000 de hectare de pădure, teren ce ar fi aparţinut familiei sale. În 2005 a făcut o solicitare oficială către autorităţile din Bacău. Cele mai mari suprafeţe erau la Palanca, 10.000 de hectare, şi la Ciobănuş, alte 8.000.
În 2006, Direcţia Silvică Judeţeană a respins această solictare pe motiv că Elie Vald Sturza nu avea dreptul la moştenire. Legea prevedea că pot fi reîmproprietărite doar rudele până la gradul patru.
Imediat după acest verdict, moştenitorul familiei Ghica a decis să apeleze la o instanţă de judecată şi l-a angajat pe avocatul Ioan Adam, actual deputat. Ioan Adam a mers în faţa judecătorilor cu o altă cerere. A pretins că Sturza ar avea dreptul şi asupra unei suprafeţe de 11.000 de hectare, domeniile de la Dofteana și Beleghet. Judecătorii au analizat cererea şi, în octombrie 2007, au respins-o.
„Din câte știu, aici a fost răzeșie și ei nu sunt boieri de-ai noștri. Au luat fără să aibă dreptul”, spune o localnică.
„Este după o opinia mea o ilegalitate, așa cum s-a tăiat tot și în Dărmănești”, spune o altă persoană din localitate.
Elie Vald Sturza a mers mai departe şi a atact decizia la Tribunalul Băcau. Fără succes. Lupta în justiţie continuă la Judecătoria Sântu Gheorghe. Din nou, magistraţii resping cererea. Ultima bătălia se dă la Tribunalul Covasna. Judecătorii de aici decid să retrocedeze cele 30 de mii te hectare de pădure. În plus, primeşte alte 11 mii de hectare pentru care nu făcuse iniţial cerere.
Romsilva îşi dă seama că instanţa a greşit şi a depus o cere de anulare a sentinţei. Astăzi are termen la Tribunalul Sibiu.
„Eram amenintați că se face plângere penală la Parchet pentru nerespectarea sentinței. După aia amenintați cu faptul că vom plăti penalități în fiecare zi dacă nu îi punem în posesie”, afirmă Constantin Rădulescu, primar comuna Asău.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îi suspectează pe judecătorii din Covasna că au dat o decizie incorectă. Motivul: terenurile retrocedate au ajuns la moştenitonitoriul lui Nicolae Ghica, care nu ar fi avut niciodată în patrimoniu aceste suprafeţe.
Terenurile cerute iniţial
Domeniul forestier BRĂTULEȘTI -7500 ha;
Domeniul forestier COMĂNEȘTI-VASIEȘTI - 3700 ha;
Domeniul forestier AGĂȘ - în suprafață de aproximativ 7000 ha;
Domeniul forestier PALANCA - 10.000 ha;
Domeniul forestier CIOBĂNUȘ - 8000 ha.
Terenurile cerute in faţa instanţei
domeniul „PALANCA" 9.560 ha
domeniul „CIOBANUS" - 7.995 ha
domeniul „BRATULESTI" - 6.302 ha
domeniul „AGAS" - 5.532 ha
domeniul „COMANESTI"- 2 .218 ha
domeniul „DOFTEANA" si „BELEGHET"- 11.620 ha
Citiți și: