Actualizare 22.30. ÎCCJ a respins cererea DNA în dosarul privind transferurile de jucători. Cei opt „grei” ai fotbalului au dreptul să părăsească România.
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins azi cererea DNA privind aplicarera interdicţiei de a nu părăsi ţara pentru cei opt oameni de fotbal, Gheorghe Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu, implicaţi în dosarul transferurile de jucători.
____________
Procurorii anticoruptie au cerut completului Înaltei Curți de Casație și Justiție ca Ioan şi Victor Becali, Mihai Stoica, Cristian Borcea, George Copos, Gheorghe Neţoiu, Jean Pădureanu şi Gheorghe Popescu să nu poată părăsi ţara.
Procurorii DNA susțin că există indicii conform cărora „greii” fotbalului ar intenționa să părăsească țara pe parcursul procesului, tergiversând astfel judecarea acestui dosar.
Motivele condamnării
Curtea de Apel Bucureşti a făcut publice motivele pentru care i-a condamnat pe „greii” fotbalului la închisoare în dosarul transferurilor. Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, George Copos, Victor Becali şi Ioan Becali, Gică Popescu şi Gigi Neţoiu au primit între trei şi opt ani de închisoare, unii dintre ei cu suspendare.
În 18 ianuarie, completul Curții de Apel București, care i-a condamnat pe liderii din fotbal în „Dosarul transferurilor”, a făcut publică motivarea deciziei.
În documentul instanței, judecătorii din dosar spun că au analizat mult mai bine probele din această cauză, față de „superficialitatea” cu care s-au aplecat asupra acesteia magistrații de la instanța inferioară, Tribunalul București, care îi achitase.
Un amănunt considerat foarte interesant, menționat de instanță este faptul că procurorii au găsit, după ce au verificat un contract cu suma de doar 120.000 de dolari, cu un impresar coreean, că suma era de 600.000 de dolari.
Nu este un caz singular. Procurorii au reușit să probeze în fața Curții de Apel că cele 12 transferuri care au fost verificate au prejudiciat statul cu aproximativ cinci milioane de euro și, per total, cluburile cu alte zece milioane de euro.
Ce pedepse au primit
Toți cei acuzați în acest dosar au făcut recurs la decizia instanței, recurs judecat de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Președintele Gloriei Bistrița, Jean Pădureanu, a primit trei ani cu suspendare, iar managerul general al Stelei, Mihai Stoica, patru ani.
Fostul acționar al lui Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat de instanța Curții de Apel București la șapte ani de închisoare.
Giovani Becali, agent FIFA, va avea de executat opt ani, iar fratele său, Victor Becali șapte ani, conform hotărârii judecătorilor.
Instanța Curții de Apel București l-a condamnat pe Gică Popescu la trei ani de închisoare cu suspendare.
Omul de afaceri Gigi Nețoiu a fost condamnat la trei ani de închisoare.
Acuzați de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști
În 2 octombrie 2008, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe George Copos, fraţii Victor şi Ioan Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gică Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea. Ei au fost acuzați de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate. Prejudiciul adus statului ar fi fost de un milion şi jumătate de dolari, iar cel în dauna a patru cluburi de fotbal a atins suma de zece milioane de dolari.
În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către echipe de peste hotare, în perioada 1999 - 2005. Conform probatoriului, între Copos, Borcea, fraţii Becali, Pădureanu, Popescu şi Neţoiu ar fi avut loc transferuri bancare din sumele obţinute, iar banii ar fi fost viraţi reciproc, în conturile personale, fără justificare.
În prima instanță, greii fotbalului au scăpat de închisoare. În luna aprilie, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe cei opt inculpați din dosarul transferurilor. Totodată, instanţa a ridicat sechestrul asigurator pe conturile cluburilor Dinamo, Rapid, Oţelul şi Gloria Bistriţa, precum şi pe cele ale fraţilor Becali.
Potrivit procurorilor anticorupţie, oamenii de fotbal din acest dosar se fac vinovați de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și ar trebui condamnați la închisoare cu executare.
Ce sume sunt confiscate
Sumele confiscate de la cei opt oameni din fotbalcondamnați în „Dosarul transferurilor” de instanța Curții de Apel București se ridică la milioane de dolari.
Pentru a încerca să recupereze banii pierduţi, statul a trecut la confiscări. Suma totală pe care instanța a decis să fie confiscată de la cei opt inculpați se ridică la aproximativ 9,7 milioane de euro și 782.900 de euro.