ACTUALIZARE 15.20. Asistenta Florentina Cârstea - care era de serviciu în momentul tragediei - a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă.
Maternitatea Giuleşti a fost condamnată pentru ucidere din culpă şi va trebui să plătească o amendă de 400.000 de lei şi cinci pedepse de câte 80.000 de lei amendă penală..
Fostul manager al spitalului, Bogdan Marinescu, a primit o amendă penală de 6.500 de lei.
Şeful Secţiei de Neonatologie a fost achitat.
Şeful serviciului Tehnic, Vasile Dima, a fost condamnat la doi ani şi opt luni de detenţie cu suspendare, iar electricianul de la maternitate, Gigel Oprea, doi ani de închisoare cu executare.
Spitalul şi asistenta Florentina Cârstea trebuie să plătească daune morale de 300.000 de euro pentru fiecare copil.
Decizia de astăzi a Judecătoriei Sectorului 6 nu este irevocabilă, putând fi atacată cu recurs.
Viorel Spânu, avocatul şefului secţiei de neonatologie, a declarat la Digi24 că acesta era în concediu legal aprobat în momentul tragediei.
Înainte de a pleca în concediu, în seara de 15 august 2010, a făcut un control inopinat.
A aflat de accident în timp ce era plecat din Bucureşti şi s-a întors.
Sistemul şi legislaţia sunt cele care trebuie să suporte aceste consecinţe, a spus avocatul, care a adăugat că a cerut instanţei să admită audierea celor care au semnat ordonanţele de urgenţă prin care s-a stabilit că se poate face o angajare la 7 posturi vacantate, a spus avocatul.
16 august 2010 marchează cea mai cumplită zi din istoria sistemului medical românesc, dar mai ales pentru câteva familii care au înlocuit pregătirile de botez cu cele de înmormântare. Şase bebeluşi au murit, iar alţi cinci au fost grav răniţi într-un incendiu izbucnit la Maternitatea Giuleşti din Capitală. Totul ar fi pornit de la un scurtcircuit produs la ştecherul cablului care alimenta aparatul de aer condiţionat, dar tragedia ar fi fost favorizată şi de mai mulţi factori umani.
Incendiul a izbucnit în salonul de Terapie Intensivă, aflat la etajul al doilea al maternităţii. Asistenta lipsea, motiv pentru care pompierii au aflat de incendiu cu întârziere. Au găsit încăperea plină de fum şi incubatoarele topite din cauza căldurii. În lipsa altor soluţii, au scos copiii din cutii cu mâinile goale.
Ulterior s-a constatat că instalaţia de aer condiţionat nu fusese verificată potrivit planificărilor, astfel că alte patru persoane au fost puse sub acuzare. Parchetul a terminat ancheta în patru luni, iar procesul a început în 10 ianuarie 2011.
Cei cinci copii supravieţuitori din flăcările incendiului au fost trataţi şi salvaţi de medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu. Astăzi, doctorii spun că micuţii s-au dezvoltat normal, dar tratarea arsurilor se va termina abia când micuţii de acum vor împlini 18 ani.