Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului spun că preotul Gabriel Popa, angajat al instituţiei şi manager al unei mănăstiri din judeţul Constanţa, şi călugăriţa Anişoara Duna, reţinuţi într-un dosar de evaziune fiscală şi contrabandă cu îmbrăcăminte, sunt ”persoane cu o conduită morală corectă”, adăugând că aşteptând cu nerăbdare finalizarea dosarului respectiv.
Arhiepiscopia Tomisului a precizat, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că preotul misionar Popa Gabriel este angajat al Arhiepiscopiei Tomisului, cu atribuţii de manager pentru Mânăstirea Galeşu, din localitatea Poarta-Albă, judeţul Constanţa. Anişoara Duna este călugăriţă în obştea Mânăstirii Galeşu, sub numele de Eleodora, nevând nicio funcţie administrativă în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.
“Conducerea Arhiepiscopiei Tomisului a primit cu surprindere comunicatul Parchetului şi aşteaptă cu nerăbdare finalizarea dosarului în cauză, întrucât cei doi sunt cunoscuţi ca persoane cu conduită morală corectă, ceea ce a şi dus la hirotonirea lui Popa Gabriel ca preot misionar şi la tunderea în monahism a maicii Duna Anişoara”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei.
Surse din Poliţie declarau că liderul grupării specializate în evaziune fiscală în domeniul comerţului cu articole textile este preotul Popa Gabriel, zis Gabi Viteză, manager în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.
El a fost reţinut, alături de alte două persoane, în urma percheziţiilor făcute vineri în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Buzău şi Constanţa.
Celelalte două persoane reţinute sunt o călugăriţă, Dună Anişoara, şi directorul pe Achiziţii de la RATB, Badiu Florin.
Surse citate au mai spus că preotul ar fi cumpărat, cu o parte din banii obţinuţi din contrabandă, clopote pe care le-a donat Bisericii.
Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului Curţiii de Apel Bucureşti, au făcut, vineri, 25 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Buzău şi Constanţa, la locuinţele unor persoane (16), la societăţile comerciale (6) şi la instituţii, într-un caz deevaziune fiscală în domeniul comerţului cu articole textile.
Membrii unui grup infracţional format din 13 persoane cu vârste cuprinse între 27 şi 57 de ani au fost prinşi în timp ce descărcau un autotren cu haine, la un depozit din judeţul Ilfov.
În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat documente contabile, unităţi de calcul şi aproximativ 200.000 de euro.
Percheziţiile în această cauză au continuat şi sâmbătă.
Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice şi cei de la inspectoratele de poliţie judeţene Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Constanţa, Dolj, Dâmboviţa, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Olt, Suceava şi Vâlcea au făcut 45 de controale la punctele de lucru ale firmelor implicate în circuitul comercial.
Din cercetări a reieşit că, în municipiul Bucureşti şi în judeţul Ilfov, s-ar fi dezvoltat o reţea infracţională de distribuţie a produselor textile, prin intermediul căreia ar fi fost valorificate aproape 50 de autotrenuri cu îmbrăcăminte şi încălţăminte, fără documente legale, către comercianţi din judeţul Ilfov, precum şi în judeţe din Moldova.
”Produsele ar fi fost importate din Turcia, prin intermediul unei societăţi cu sediul în Burgas - Bulgaria, iar ulterior, prin această societate, ar fi fost declarate livrări intracomunitare către firme din Polonia şi Ungaria, care ar fi fost create pe baza unor documente de identitate falsificate, pe numele unor cetăţeni chinezi”, arată Poliţia Română.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la aproximativ 3.786.000 de lei, reprezentând T.V.A. şi impozit pe profit.