Încă un dosar ANRP. Prejudiciu: 2 milioane de euro
Data actualizării: Data publicării:
Procurorii anticorupţie deschid încă o anchetă legată de despăgubirile acordate ilegal pentru terenuri din zone bune. De data aceasta este vorba despre centrul Bucureştiului. Este al optulea dosar care vizează despăgubirile acordate de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților.
Oamenii legii au chemat în această dimineaţă mai mulţi foşti angajaţi de la Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţilor ca să îi anunţe că sunt cercetaţi. Acești oameni au făcut parte din comisia ANRP în 2008.
În fața procurorilor s-a aflat și un fost parlamentar, Theodor Nicolescu. El are calitatea de suspect.
Abuz în serviciu este acuzația pe care procurorii au formulat-o în cele mai multe cazuri în acest nou dosar. Câteva milioane de euro ar fi prejudiciul în cazul retrocedării acestui teren din centrul Capitalei, teren de care ar fi beneficiat un om de afaceri.
Ingrid Mocanu, fost membru ANRP, a confirmat că este vorba despre un dosar nou.
„Este la fel ca celelalte 13.000 de dosare care s-au aprobat când eu am fost membru al acestei comisii. Comisia are atribuţiile prevăzute de lege şi de HG adoptate de doamna Monica Macovei. Comisia şi-a exercitat toate atribuţiile prevăzute de lege. Evaluarea, singura acuzaţie, deci nu ni se spune ce am încălcat. Încercăm să aflăm de doi ani de zile ce am încălcat! Nu ni se spune de doi ani de zile ce am încălcat şi ni se spune într-una că s-a supraevaluat ceva”, a acuzat Ingrid Mocanu. „Eu nu sunt evaluator. S-a supraevaluat un alt teren în Bucureşti. Undeva Şulea, n-am reţinut exact, în centrul Bucureştiului”, a mai spus ea.
Întrebată cine ar fi fost beneficiarul, Ingrid Mocanu a spus: „Nu ştiu. Codrea, Condrea... un nume pe care nu-l cunoaşte nimeni. Eu m-am săturat să merg în instanţă şi să explic că nu am luat niciun leu”, a adăugat Mocanu. Ea acuză că aceste dosare au ajuns modalităţi de a acoperi „diverse rahaturi” pe care le face DNA.
Ingrid Mocanu, fost membru al Comisiei Naţionale pentru Despăgubiri, este supărată pentru că e cercetată în al doilea caz legat de despăgubirile pentru care a semnat în anul 2008.
Tot la al doilea dosar este cercetat şi fostul deputat Theodor Nicolescu.
„Faptul că un specialist de la DNA spune că există un prejudiciu, nu înseamnă că acel prejudiciu există cu adevărat. Lucrul ăsta este valabil pentru absolut toate dosarele”, subliniază Nicolescu.
Procurorii spun că despăgubirea a fost supraevaluată cu aproape două milioane de euro.
Terenul în jurul căruia procurorii îşi construiesc acuzarea este situat pe bulevardul Camil Ressu din sectorul 3 al Capitalei. Măsoară 1.250 de metri pătraţi şi găzduieşte un cartier de locuinţe. În 2008, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a aprobat o despăgubire de aproape 2.700.000 de euro proprietarului. Procurorii spun că despăgubirea a fost umflată mult peste valoarea reală a terenului.
Suspiciunile procurorilor sunt întărite şi de faptul că beneficiarul despăgubirii a plătit 130.000 de euro pentru drepturile litigioase ale terenului. Ingrid Mocanu consideră însă că procurorii sunt rău intenţionaţi.
„Intră în baza de date de la ANCPI, găsesc tranzacţii cu preţuri foarte mici şi spun uitaţi cât era preţul în Bucureşti în anul 2008. Acestea sunt dosarele ANRP. Nişte indivizi pe care nu-i cunoşteam, ne-am dus să-i îmbogăţim, fără să ştim de ce. Nu ştim ce legi am încălcat, nu ştim ce atribuţii aveam să verificăm rapoartele de evaluare şi de ce m-aş fi priceput eu, care sunt jurist, doctor în drept, de ce mă pricepeam eu la evaluare”, spune Ingrid Mocanu.
În total, procurorii anticorupţie au în vizor în acest dosar nouă persoane. Șapte sunt membrii ai comisiei şi doi evaluatori.