În unul dintre dosarele penale care-l vizează pe Sebastian Ghiţă, Înalta Curte de Casaței și Justiție a respins toate excepțiile ridicate de acesta.
Pe de altă parte, judecătorii au admis excepția ridicată de un alt inculpat, Liviu Mihail Tudose, referitoare la o declarație de martor dată de acesta în luna martie.
Instanța a cerut DNA ca în termen de 5 zile să precizeze dacă se menţine dispoziţia de trimitere în judecată şi pentru infracţiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii sau se solicită restituirea cauzei.
Azi a fost primul termen în procesul în care Sebastian Ghiţă urmează să fie judecat pentru dare de mită, spălare de bani şi şantaj.
Alături de el, în acest dosar mai sunt anchetaţi fostul şef al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Ploieşti, un fost adjunct al acestuia, un fost şef al IPJ Prahova şi un ofiţer de poliţie.
Potrivit DNA, Liviu Tudose, fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești, și Viorel Dosaru, fostul șef al Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Prahova și fost subsecretar în MAI, sunt acuzați că au permis accesul deputatului Sebastian Ghiță la informații dintr-un dosar care nu erau destinate publicității, scopul constând în zădărnicirea unei anchete penale, dar și în protejarea intereselor unor persoane și firme cercetate în cauza respectivă.
Astfel, în perioada iunie 2013 — primăvara anului 2014, în calitate de procuror general al PCA, Liviu Tudose a permis accesul deputatului Sebastian Ghiță la informații ce nu erau destinate publicității dintr-un dosar penal al respectivei structuri de parchet.
Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărire penală.
Procurorii spun că scopul lui Tudose era acela de a obține funcții de conducere în cadrul unor instituții publice pentru sine, dar și acela de a zădărnici urmărirea penală efectuată în cauza respectivă.
De asemenea, tot în legătură cu acel dosar aflat pe rolul PCA, șeful IPJ Prahova de la acea vreme, Viorel Dosaru, a permis, în perioada iunie — septembrie 2013, accesul deputatului Sebastian Ghiță la informații ce nu erau destinate publicității, în schimbul menținerii în funcție sau promovării în alte funcții de conducere.
Totodată, în vara anului 2013, Aurelian Mihăilă, în calitate de procuror general adjunct al PCA Ploiești, a permis ofițerului de poliție Constantin Ispas accesul la informații ce nu erau destinate publicității din același dosar al PCA, în scopul obținerii unui folos necuvenit pentru Ispas care, intrând în posesia informațiilor printr-un demers nelegal al procurorului general adjunct, a folosit ilegal datele obținute, urmărind accederea în funcții de conducere în cadrul MAI.
Mihăilă mai este acuzat și că în vara anului 2014, în calitatea deținută, a ticluit probe nereale, fiind vorba despre o plângere formulată în numele unei persoane împotriva unui alt procuror din aceeași unitate de parchet, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de fals în declarații. Plângerea respectivă, nedatată și nesemnată, a fost ulterior înmânată unui ofițer cu funcție de conducere în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, pentru a fi valorificată.
Deputatul Sebastian Ghiță mai este acuzat în acest dosar că a condus pe drumurile publice un autoturism având permisul suspendat.