Unele imobile confiscate de la interlopi ar putea fi transformate în școli sau grădinițe
Potrivit lui Cornel Călinescu, directorul Oficiului Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni (ONPCCRCI), din cadrul Ministerului Justiţiei, unele dintre locuinţele care ar urma să fie confiscate odată cu înfiinţarea Oficiului Naţional de Management al Bunurilor Sechestrate sau Confiscate vor fi folosite de către stat pentru amenajarea de sedii pentru instituţii publice.
Această măsură ar urma să fie luată, spre exemplu, în cazul unor imobile confiscate de la liderii interlopi, pentru care, chiar dacă ar fi scoase la vânzare, nu ar exista clienţi dispuşi să le cumpere, a precizat directorul ONPCCRCI.
"În asemenea locuinţe, pe care nu le cumpără nimeni, amenajăm o şcoală, o locuinţă sau o secţie de poliţie", a spus Cornel Călinescu.
Pentru înfiinţarea Oficiului Naţional de Management al Bunurilor Sechestrate sau Confiscate, autorităţile române iau în calcul să urmeze modelul francez, în condiţiile în care în Franţa există deja o instituţie similară.
Potrivit directorului Agenţiei pentru Gestionarea şi Recuperarea Bunurilor Sechestrate şi Confiscate din Franţa, Charles Duchaine, această instituţie franceză de recuperare a prejudiciilor funcţionează din 2010 şi are alocat un buget anual de opt milioane de euro, structura reuşind şi să se autofinanţaze. Banii strânşi de oficiul francez sunt folosiţi inclusiv pentru despăgubirea victimelor.