După ce s-au judecat mai bine de un an, Tribunalul şi Curtea de Apel Iaşi au dat o decizie definitivă şi irevocabilă care prevede ca până la sfârşitul lunii martie toate cadrele didactice să primească banii ce li se cuvin.
În 2010, Guvernul Boc a decis să sisteze plata celor 100 de euro pe care profesorii îi foloseau pentru a cumpăra cărţi sau alte materiale didactice. Cei 8.000 de profesori care fac parte din Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi au decis să-şi ceară drepturile în instanţă.
„A fost o serie de acte normative prin care s-au tăiat drepturi şi, inevitabil, a trebuit să intrăm în instanţă pentru a le redobândi. În aparenţă, nu este atât de greu, dar necesită o muncă formidabilă pentru a reuşi şi a intra în proces cu 8.000 de cadre didactice”, spune Laviniu Lăcustă, preşedinte USLIP Iaşi.
Vasile Mindirigiu este unul dintre profesorii care au câştigat banii în instanţă. Bărbatul este învăţător de 38 de ani la o şcoală din Iaşi. „Suma este, într-adevăr, foarte mică, dar e bine totuşi că se primesc şi aceşti bani. Să sperăm că nu vor mai interveni sincope în acordarea acestora să apelăm din nou la instanţele judecătoreşti atât timp cât noi acest drept l-am avut atâţia ani de zile şi apoi dintr-un pix a fost eliminat”, mărturisește acesta.
Cu toate acestea, profesorii spun că cei 450 de lei, echivalentul a 100 de euro, sunt prea puţini pentru a cumpăra toate materialele necesare pentru a preda. De exemplu, dacă preţurile pentru manualele de literatură, matematică sau istorie pornesc de la 50 de lei şi ajung până la 100 de lei, pentru un dicţionar cadrele didactice trebuie să achite peste 250 de lei.
Chiar dacă procesul cu statul a fost unul lung şi greu, profesorii sunt pregătiţi să-şi ceară din nou drepturile în instanţă dacă acestea nu vor fi respectate.