În urmă cu doi-trei ani, Bucureştiul era unul dintre oraşele de top ale Europei în care se comiteau fraude cu cardurile bancare. Zeci de mii de euro se furau în fiecare lună. Metoda preferată de hoţi era skimmingul.
Skimmingul este metoda prin care sunt copiate datele înscrise pe banda magnetică a cardului şi codul PIN. Cu ajutorul acestor date, hoţii golesc apoi contul victimei. În ultimii ani, poliţiştii de la crimă organizată reuşit să trimită după gratii liderii reţelelor. Vestea s-a întins repede, iar acum hoţii se tem să acţioneze în România.
„Se constată o migrare a acestora către ţări precum Franţa, Olanda, Germania. Compromit bancomate sau PIOS-uri din acele ţări, retrag fraudulos numerarul în America de Sud, iar banii ajung tot la noi în ţară”, a explicat un ofiţer de la cimă organizată.
„Bâncile din U.K. au pierderi de trei milioane de lire în fiecare lună din cauza fraudelor cu carduri sau de la bancomate. Românii comit fraudele la bancomate”, a mărturisit un ofiţer DCPCU, Londra.
Skimmerii români operează şi-au mutat acţiunile în străinătate pentru că legislaţia europeană este mult mai blândă decât a noastră. Dacă sunt prinşi, în Vest stau cel mult 9 luni la închisoare. La noi, cinci ani.
„În anul 2013, Bucureştiul este mai sigur. Nu prea mai preferă să compromită cardurile cetăţenilor români. Băncile sunt mai sigure”, a afirmat un ofiţer de la cimă organizată.
Datorită experienţei pe care o au, ofiţerii români sunt chemaţi de multe ori în ajutor de colegii din Occident, atunci cînd sunt copleşiţi de skimmeri.