Horia Georgescu, ANI: Numărul incompatibililor este exagerat. Aleșii locali vor să genereze o schimbare legislativă
„Deocamdată ANI a identificat stări de incompatibilitate în legătură cu apartenența la aceste regii autonome sau asociații de dezvoltare intercomunitară în 50 de cazuri. Sunt alte câteva zeci de cazuri care sunt conexe acestor situații. Cifra pe care a avansat-o doamna Gâju (prim-vicepreședinte al Asociației Comunelor din România - n.r.) nu este reală și nu corespunde datelor pe care le are ANI. Doamna Gâju este unul dintre primarii care a fost identificat în stare de incompatibilitate. Aleșii locali spun doar o parte din problema creată. Legea este foarte clară. Aleșii locali își pot desemna reprezentanți, ei nu pot să spună că nu au știut de această prevedere legală”, a declarat Horia Heorgescu, președintele Agenției Naționale de Integritate, la Digi24.
Marian Gâju a susținut că ar fi peste 651 de primari cu probleme și că, în acest moment, în urma cercetărilor făcute de Asociația Comunelor din România, nu este clar dacă sunt peste 1.000.
Despre aceste cifre vehiculate Horia Georgescu a afirmat:
„Eu am vorbit în termeni generali. Noi am identificat sute de cazuri de aleși locali care se află în conflicte de interese, incompatibilități sau cu averi nejustificate, dar era o situație generală, nu se referea la problema identificată de reprezentanții primăriilor sau ale altor entități locale. De aceea, o modalitate concretă de fraudare a banilor publici este de a direcționa suma de bani prin firme ale rudelor sau apropiaților și în acest fel apare problematica conflictului de interese”.
„Cred că este o exagerare. Cred că dânșii vor să genereze prin acest gen de abordări o schimbare legislativă care, din punctul nostru de vedere, la acest moment nu este fezabilă. Primului ministru probabil i-au fost aduse la cunoștință niște date care au fost prezentate trunchiat. Noi, în acest moment, nu avem mai mult de 100 de cazuri de incompatibilitate de la începutul anului în ceea ce privește aleșii locali”, a susținut Horia Georgescu.
Sesizarea lui Nicușor Constantinescu, unul dintre punctele de plecare ale situației
„Unul dintre punctele de plecare pentru aceste situații de incompatiblitate a fost sesizarea lui președintelui Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, pentru câțiva primari din județul Constanța, care făceau parte din regia autonomă respectivă (RAJA Constanța – n.r.), în cazul a 7 primari, pentru care acum ne acuză că facem abuzuri. Dumnealui a inițiat acea sesizare. Unul dintre punctele de plecare pentru acest tip de incompatiblități a fost și sesizarea președintelui Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu, el însuși aflându-se într-o situație de incompatibilitate, deoarece a făcut parte din acel consiliu de administrație. El a făcut sesizarea pentru că acei primari se aflau în opoziție, probabil. Este un tipar de sesizare, în general, primarii sau aleșii locali își fac sesizări unii altora în funcție de interesele politice pe care le au”, a subliniat președintele ANI.
Horia Georgescu a mai spus că primarilor nu le-a păsat de lege, deși era în vigoare din 2003, și că aleșii locali „au crezut că nicio instiuție nu va aborda această problemă la nivel macro”, o problemă care se regăsește „la fiecare partid politic”.
Cei care sunt în stare de incompatibilitate nu pot face nimic, a adăugat președintele ANI.
„Indiferent dacă legea se schimbă sau nu, situația de incompatibilitate rămâne. Am auzit niște opinii că dacă se schimbă legea, vor beneficia de legea mai favorabilă, acest lucru se întâmplă în penal. În acest caz, aceste situații de incompatibilitate rămân pentru că incompatibilitățile au avut loc pe perioada unui mandat. Legea nu este retroactivă. Ei nu vor mai fi incompatibili din momentul în care legea va fi promovată și publicată în Monitorul Oficial”, a precizat Horia Georgescu.
Despre o presupusă inițiativă legislativă a vicepremierul Liviu Dragnea în acest sens, Georgescu a spus că nu are cunoștință cu privire la acest fapt.
„Dacă există, va urma parcurs de avizare instituțional. Vom vedea varianta care va fi propusă, vom analiza și vom da un răspuns Ministerului Justiției”, a spus el.
Horia Georgescu: Ministerul Justiției a procedat în mod corect
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, este acuzat de primarii şi parlamentarii PSD că pune beţe-n roate primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene. Ministerul Justiţiei a avizat negativ schimbarea legii incompatibilităţii. Modificările le-ar fi permis aleşilor locali să deţină în continuare funcţii şi în adunările generale ale acţionarilor din societăţile subordonate.
„Ministerul Justiției a procedat în mod corect, ne-a consultat, am prezentat argumentele pe care le-am avut și ulterior a avizat negativ această propunere care nu are sufiecient elemente care să aducă legitimitate într-o schimbare în legislativ. La ce consecințe de critică politică a generat, a fost un gest de curaj, foarte corect, care vine în întâmpinarea așteptărilor Comisiei Europene din perspectivă raportului MCV și în întâmpinarea cetățenilor care vor să vadă mai puțin corupție în mediul local”, a declarat președintele ANI.
În privința protestelor anunțate de aleșii locali, Horia Georgescu a afirmat că de-a lungul existenței ANI au fost numeroase critici prin care se dorea desființarea instituției sau schimbarea managementului, iar aleșii locali trebuie să respecte legea, subliniind că aceștia au știut că se plasează într-o situație de incompatibilitate sau conflict de interese.
În urmă cu o lună, Agenția Națională de Integritate a descoperit că 42 de aleși locali din județele Constanța și Sibiu sunt incompatibili pentru că au sau au avut calitatea de reprezentanți ai localităților în Adunăriile Generale ale Acționarilor din societăți comerciale de interes local, în timpul mandatelor de primari și viceprimari.
- Etichete:
- interviu
- ani
- horia georgescu
- impartial
- agentia nationala de integritate
- incompatibilitate
- primări
- conflict de interese
- nicusor constantinescu
- alesi locali
- raja constanta
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News