Aproximativ 280 de spitale au avut de-a lungul timpului contracte cu Hexi Pharma și care la un moment dat au primit produse diluate, adică nu respectau eticheta, potrivit datelor furnizate de Parchetul General și Ministerul Sănătății.
Procurorul de caz a decis să trimită polițiștii la aceste spitale și să-i întrebe pe manageri dacă spitalele conduse de aceștia se vor constitui părți civile în dosar, pentru a recupera prejudiciul.
Atât compania Hexi Pharma cât și directorul general sunt acuzați de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.
Se preconizează că procedura de audiere a managerilor va dura aproximativ două săptămâni, tocmai pentru că sunt foarte multe spitale unde poliţiştii trebuie să ajungă.
Scandalul dezinfectanților diluați
Cătălin Tolontan și Gazeta Sporturilor au publicat începând cu 25 aprilie o serie de investigații privind diluarea intenționată a dezinfectanților din spitale.
În centrul investigațiilor este firma Hexi Pharma, producător de substanțe dezinfectante, care a livrat produse inclusiv pentru Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică (Spitalul de Arși), unde au fost internate mai multe victime ale tragediei de la Colectiv și care au murit din cauza infecțiilor intraspitalicești.
Compania a negat acuzațiile și a spus că nu au livrat dezinfectante Spitalului de Arși.
După această precizare a companiei Hexi Pharma, Inițiativa România a publicat lista contractelor Hexi Pharma pe și a arătat că „în 2015, compania Hexi Pharma a avut 20 de contracte cu Spitalul de Arși cu o valoare totală de 26.150,7 de euro. Contractele au fost obținute prin încredințare directă, nu prin licitație”.
De asemenea, Rise Project a dezvăluit că prețul dezinfectantelor din spitale era umflat de 10 ori, adică compania ar fi cumpărat din Germania, printr-un offshore al patronului, substanţele şi le-ar fi revândut în România de 10 ori mai scump.
În urma tuturor acestor dezvăluiri, Ministerul Sănătății a cerut controale la mai multe spitale din țară, în urma cărora a stabilit că 5% din substanțele folosite în spitale sunt neconforme.
Mai mult, ministrul Sănătății de la acea vreme, Patriciu Achimaș-Cadariu, a afirmat că pacienții sunt în singuranță în spitale. Întrebat câţi români ar fi putut muri din cauza infecţiilor căpătate în spitalele care au folosit dezinfectanţi diluaţi, el a spus că nimeni nu poate face o astfel de estimare. Şi nici una referitoare la numărul de infecţii.