Guvernul face primii pași pentru desființarea Secției speciale de investigare a magistraților

Data actualizării: Data publicării:
sedinta de guvern ludovic orban
Foto: INQUAM Photos/Ilona Andrei

Guvernul a anunțat, în ședința de guvern de vineri seara, primii pași pentru desființarea Secției speciale pentru investigarea magistraților.

Premierul Ludovic Orban a spus că propunerea făcută de ministrul Justiției Cătălin Predoiu, prin memorandumul care recomandă soluția desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ), este una corectă. Măsură se află și în programul de guvernare, a adăugat el.

Declarația vine după ce ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a modificat memorandumul inițial, dezbătut în ședința din 6 decembrie, cu privire la Secția specială. Dacă în forma inițială ministrul Cătălin Predoiu propunea „desființarea SIIJ ori, după caz, regândirea radicală a modului de funcționare și organizare a secției”, în varianta actuală, singura soluție agreată este cea a desființării.

Ministrul Predoiu a spus în ședința de guvern că această secție a fost înființată fără consultare publică și în pofida reacțiilor virulente ale unor magistrați și a criticilor venite de la Comisia Europeană, Greco și Comisia de la Veneția.

„S-a arătat că modul de structurare a acestei secții nu poate să ducă la o bună funcționare și combatere a corupției. S-a mai arătat că modalitatea de funcționare contravine principiului ierarhic de funcționare în Ministerul Public. Toate aceste critici au fost prealabile operaționalizării SIIJ. Ceea ce a urmat după a confirmat aceste temeri. Au fost deschise o serie de acțiuni unor procurori și judecători care criticau procesul de modificare a Legilor Justiției a codurilor penale la acea dată. S-au retras recursuri făcute de DNA în mari cazuri de corupție. Au fost deschise o serie de acțiuni unor procurori și judecători care criticau modificările legislative, s-a constatat că s-au deschis spețe unor persoane care beneficiau de imunitate internațională”, a mai spus ministrul.

Deși s-a discutat despre o decizie a CCR care spune că SIIJ e constituțională, Predoiu a spus că CCR s-a pronunțat la compatibilitatea cu Constituția și nu la partea de funcționalitatea Secției, „care e în afara jurisdicției CCR”.

E o instituție sui generis care iese din principiile de funcționare ale Ministerului Public, prin faptul că s-a creat o categorie de cetățeni care ar putea beneficia de o imunitate de jurisdicție, respectiv procurorii din cadrul SIIJ. Ar putea conduce la posibilitatea procurorilor de a participa la ședințele de judecată să fie oprită”, a spus ministrul.

Editor web: M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri