La locuinţa uneia dintre doctoriţele vizate de percheziţii au fost găsiţi 1,2 milioane de lei. La altul în casă anchetatorii au descoperit o geantă cu bani, iar într-un cont au fost găsiţi 500.000 de lei.
S-a aflat apoi că un doctor deţine acţiuni de un milion de lei la Bursa de Valori din Bucureşti.
Pentru a fi siguri că prejudiciul în acest caz va fi recuperat, anchetatorii vor cere sechestru extins pe bunurile medicilor şi asistenţilor, dar şi pe cele ale familiilor acestora, ale părinţilor, respectiv ale copiilor acestora.
Medicii şi asistentele aveau un tarif pentru aproape fiecare dosar de pensionare pe caz de boală care ajungea în mâinile lor, spun anchetatorii. Preţurile ar fi variat între 100 şi 400 de lei pentru revizuirea anuală a dosarului şi între 200 şi 400 de euro pentru prima decizie de pensionare. 30% din toate sumele reveneau asistentei. Restul - se împărţea între cei cinci medici din comisie.
Doar în ultimele două săptămâni, perioadă în care medicii au fost monitorizaţi, 738 de persoane au ajuns în faţa comisiei de expertizare. Doar cinci dintre toţi pacienţii nu ar fi dat mită pentru ca dosarele să le fie acceptate. Aşa se explică şi sumele uriaşe găsite în locuinţele medicilor. 770.000 de lei şi 120.000 de euro ar fi fost găsiţi într-o geantă, încă 500.000 de lei în casa asistentei, în timp ce unul dintre medici avea acţiuni în valoare de un milion de lei în casă.
Percheziţii au fost şi acasă la viceprimarul comunei Avram Iancu, dar şi la biroul lui de la primărie. Este bănuit că ar fi intermediat mita dintre medici şi oamenii care voiau să se pensioneze.
Dan Chirla, viceprimarul comunei Avram Iancu: Eu nu sunt medic, eu sunt agronom de meserie. Iar agronomii nu fac pensii de boală. Niciun fel de pensie.
Poliţiştii şi procurorii au stat mai bine de şapte ore la sediul Casei de Pensii, pentru a verifica dosare.
Leontin Ţîrle, directorul Casei de Pensii Bihor: Mi s-au solicitat, în calitate de conducător al instituţiei, contracte de muncă, fişele de post, atribuţiile de serviciu şi procedurile operaţionale în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală.
Ancheta va fi însă foarte dificilă. În Bihor sunt aproape 38 de mii de dosare de pensie pe caz de boală pe care procurorii urmează să le verifice.