Gabriela Scutea, procuror general adjunct, nu poate participa la ședințele CSM

Data publicării:
SEDIU CSM membricsm-1.ro

Plenul CSM a decis astăzi că Gabriela Scutea nu poate participa la ședințele de plen. Potrivit legii, procurorul general al României este membru de drept al CSM și, conform unor surse judiciare, statutul de membru de drept poate fi deținut numai de titularul postului.

În ședința de azi, membrii CSM au dezbătut un articol din regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Superior al Magistraturii și au votat, cu 12 – 3, ca Gabriela Scutea să nu poată participa la ședințele plenului, conform surselor Digi24.

Decizia vine după ce, în luna octombrie a anului trecut, Asociația Magistraților din România a atacat în instanță decizia plenului Consiliului Superior al Magistraturii, prin care procurorul general interimar al României de la acea dată, Daniel Morar, putea să participe la ședințele instituției, în caz de vacanță a funcției de procuror general. Decizia era luată atunci după ce mandatul Laurei Codruța Kovesi la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a încetat, iar procesul de selecție a unui nou șef al PÎCCJ nu era și încă nu e finalizat. Conform legii, procurorul general este membru de drept al CSM.

Decizie atacată de AMR

Asociația Magistraților din România (AMR) a formulat în octombrie 2012 o acțiune în contencios administrativ, la Curtea de Apel București, împotriva hotărârii plenului CSM prin care, cu majoritate de voturi, conform informației postate pe rolul instanței.

Din 1 octombrie, Daniel Morar a fost procurorul general interimar al României, după ce a fost desemnat de Laura Codruța Kovesi în postul de procuror general adjunct, în ultima zi de mandat.

Între timp, Daniel Morar a fost numit de preșdintele Traian Băsescu în funcția de judecător al Curții Constituționale a României, începând din 9 iunie.

Ulterior, în 5 aprilie, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât încetarea detaşării lui Daniel Morar din funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PÎCCJ, începând din 15 aprilie și prin decizia preşedintelui CSM, Daniel Morar a fost numit în funcţia de consilier al preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt – Hăineală, în perioada 15 aprilie – 7 iunie.

Argumentele CSM în cazul lui Daniel Morar

În şedinţa din 23 octombrie, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât - cu majoritate de voturi - că prim - adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie poate participa la şedinţele Secţiei pentru procurori şi ale Plenului CSM, în caz de vacanţă a funcţiei de procuror general.

„Având în vedere faptul că procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, în considerarea calităţii pe care o deţine şi în scopul asigurării reprezentării la nivelul Consiliului, prin conducător, ca reprezentant al autorităţii judecătoreşti a Ministerului Public, Plenul CSM a apreciat că prim-adjunctul procurorului general poate participa la şedinţele Secţiei pentru procurori şi ale Plenului Consiliului, având aceleaşi atribuţii, competenţe şi interdicţii de a participa sau de a vota - art. 28, alin (2) din Legea nr. 317/2004 - pe care le are procurorul general”, se arăta în comunicatul CSM.

Digi24 arăta în 22 septembrie, citând surse judiciare, că, potrivit legii, statutul de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii nu poate fi deținut decât de o persoană cu calitatea deplină de procuror general al României, alături de președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și de ministrul Justiției.

Analiza venea în contextul în care termenul de depunere a candidaturilor pentru conducerea Parchetului General fusese prelungit de ministrul Justiției, iar o serie de locuri din plenul CSM erau nevalidate de Senat, după demisii și terminare de mandate.

Mădălina Prundea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...