Gabriel Oprea, urmărit penal

Data publicării:
20160205 OPREA 01 INQ Octav Ganea
Inquam Photos | Octav Ganea


Actualizare 11:35. Direcția Națională Anticorupție a emis un comunicat de presă:

În completarea comunicatului nr. 54/VIII/3 din 25 ianuarie 2016, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele: 

Luând cunoștință de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Senatului, la data de 3 februarie 2016, a cererii transmise de D.N.A (cerere de încuviințare a urmării penale), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de OPREA GABRIEL, în prezent senator în Parlamentul României, care a îndeplinit funcțiile de viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, pentru infracțiunile de:

- abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere

- abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere

Detalii referitoare la starea de fapt se regăsesc în comunicatul nr. 54/VIII/3 din data de 25 ianuarie 2016. 

Suspectului OPREA GABRIEL i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. ”


Actualizare 11:00.Gabriel Oprea a plecat de la DNA. El este urmărit penal. 

Dacă mă lăsați să vorbesc, o să vă spun câteva lucruri. În primul rând, este o anchetă în curs și nu pot să vă spun foarte multe lucruri. Ce pot să spun este următorul: am cerut să mi se ridice imunitatea și am făcut-o fiindcă cred în nevinovăția mea și vreau să se afle adevărul cât mai repede”, a spus Gabriel Oprea.

Pe de altă parte, când am fost numit ministru de Interne, exista un mecanism, un plan de măsuri, o instrucțiune, încă de dinainte de anul 2000, prevăzută de lege și normele de aplicare, deci funcțională, în care miniștrii de interne aveau pentru protecție la dispoziție o mașină de poliție, iar miniștrii de stat – sau în cazul meu vicepriministru – aveau mașină de poliție pentru însoțire permanentă”, amai spus el.

În cazul protocolului, este făcut de Poliția Română, de specialiștii din Poliția Română, nu dau nume, în care se prevedea un singur lucru: o instituție parteneră a Ministerului de Interne, în speță Parchetul General, se punea la dispoziție de către Poliția Română procurorului general un echipaj de poliție în cazuri bine motivate, când avea nevoie”, a mai spus el.


Gabriel Oprea va fi audiat în dosarul „Girofarul”, deschis în urma morții unui polițist. El este acuzat de abuz în serviciu în calitate de fost ministru de Interne.

Cel mai probabil, în momentul în care va părăsi sediul DNA, va avea cel puțin calitatea de suspect pentru cele două acuzații de abuz.

Una dintre acuzații este în legătură cu acele coloane oficiale de care Gabriel Oprea ar fi beneficiat ilegal de 1607 ori, a doua fiind în legătură cu protocolul semnat de Ministerul de Interne cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care i-a acordat și fostului procuror general Tiberiu Nițu un antemergător.

Potrivit unor surse, în seara în care a murit agentul Bogdan Gigină, Gabriel Oprea se folosea de 27 de agenți de poliție. 

Gabriel Oprea a rămas, miercuri, fără imunitate parlamentară, în urma votului din plen care a intervenit după ce senatorii din Comisia juridică au decis, marți, că fostul vicepremier poate fi urmărit penal în dosarul "Girofarul", în care DNA îl acuză că a folosit în mod abuziv coloana oficială. Înainte de vot, fostul ministru şi-a suţinut nevinovăţia în faţa colegilor, insistând că nu a beneficiat de privilegii ilegale de pe urma funcţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Avocata lui Johnny Depp a dezvăluit de ce nu și-a dorit o relație cu starul: „Nu aș face niciodată așa ceva...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...