Justiţia este la un pas de a fi politizată în lipsa unei reacţii a magistraţilor şi a societăţii civile. Aşa vede scriitorul Gabriel Liiceanu situaţia creată de anunţul lui Tudorel Toader privind intenţia de modificare a legilor din justiţie. În schimb, judecătorul Cristi Danileţ crede că ministrul Tudorel Toader nu poate fi acuzat de partizanat politic, el lansând ideea modificărilor în spaţiul public. Declaraţiile au avut loc, la emisiunea „În faţa ta”, de la Digi24.
Modificarea legilor justiţiei aşa cum a fost prezentată sumar de ministrul Tudorel Toader echivalează cu un control politic absolut. Iar acest lucru ar distruge democraţia, spune scriitorul Gabriel Liiceanu.
Claudiu Pândaru: Se va ajunge în punctul în care justitia va intra sub controlul politic?
Gabriel Liiceanu, scriitor: „Politicile publice nu sunt pe mâna lor 100%. Trebuie să aibă acordul unei părţi a populaţiei, a celor vizaţi, a magistraţilor, ONG-uri. Se vorbeşte de consultări publice.
Pe fundalul ăsta ai să-ti spui că nu se poate face o asemenea grozăvie să pui mâna şi pe justiţie că atunci se va termina totul.
Judecătorii nu vor judeca pe cine trebuie, nu-i vor mai judeca şi condamna pe marii delapidatori ai României şi vor executa comenzi politice”.
Despre riscul acestor presiuni asupra magistraţilor a vorbit în emisiunea În faţa ta şi judecătorul Cristi Danileţ: „Dacă vrei să influenţezi un dosar instrumentat de organele de justiţie, nu ai decât să umbli la cariera magistraţilor care instrumentează acel dosar. Ca magistrat vă spun că este extrem de greu, în momentul în care soluţionezi un dosar important, cu un om politic, cu om de afaceri, să ştii că eşti cercetat în acelaşi timp disciplinar de oamenii trimişi de ministru, care poate fac parte din acelaşi partid politic cu cel pe care tu îl judeci. Inspecţia Judiciară, care a fost la Ministerul Justiţiei până în 2004, nu ar trebui să se întoarcă acolo, tocmai pentru că poate fi folosită politic”.