Procurorii DIICOT Iași l-au reținut marți pe Claudiu Moroșan, fratele luptătorului Cătălin Moroșan, fiind implicat într-un dosar ce vizează infracțiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, contrabandă și constituire de grup infracțional organizat, scrie Ziarul de Iași. Prejudiciul în acest dosar este de 18 milioane de lei.
Claudiu Moroșan, fratele luptătorului de kickboxing Cătălin Moroșan (cunoscut ca Moroșanu), a fost reținut marți de către procurorii DIICOT Iași, alături de alte patru persoane. Alte 15 persoane au fost plasate sub control judiciar.
Consilier judeţean din partea PNL, la fel ca fratele său, Claudiu Moroșan ar fi fost implicat într-o reţea de evaziune şi spălare de bani.
Potrivit anchetatorilor, în dosarul deschis din 2012, membrii rețelei ar fi făcut tranzacții fictive cu aur, a căror finalitate era decontarea fictivă de TVA. DE asemenea, acești ar fi făcut și tranzacții ilegale cu aur, iar uneori metalul prețios fiind scos în afara ţării fără documente.
Potrivit presei locale, care citează surse judiciare, suspect în dosar este şi soţul unei judecătoare din județul Alba, dar şi oameni de afaceri care deţin francize pentru branduri de lux. În dosar ar mai fi implicate de zeci de persoane de etnie romă din două localități din județul Iași.
Anchetatorii au făcut marți dimineață mai multe percheziții în acest dosar.
Comunicatul Poliției Române:
„Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iaşi, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași, au efectuat 35 de percheziții domiciliare, ce au vizat destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în evaziune fiscală și spălare de bani. Au fost puse în executare 26 de mandate de aducere.
La data de 23 octombrie a.c., polițiștii de combatere a criminalității organizate din Iași, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași, au destructurat o grupare infracțională organizată, specializată în evaziune fiscală și spălare de bani, formată din 26 de persoane, care ar fi administratori de societăți comerciale, pe raza județelor Iași, Alba și a municipiului București.
Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada 2012 – 2015, aceștia ar fi creat circuite financiare, contabile şi bancare şi ar fi facilitat, începând cu înregistrarea în contabilitatea mai multor societăți comerciale, controlate de membrii grupului, a unor facturi fiscale eliberate pentru relaţii comerciale fictive, pe de o parte, obţinerea, de către aceste societăți comerciale, a unor reduceri importante de impozit pe profit şi T.V.A. şi, pe de altă parte, crearea premiselor obținerii unor sume importante de bani, prin solicitările de rambursare a T.V.A, ca urmare a interpunerii frauduloase în activitatea comercială derulată de mai multe firme fantomă.
De asemenea, o parte din membrii grupării ar fi deschis conturi în numele societăţilor fantomă, iar banii proveniți din infracţiuni ar fi fost transferați în conturile respective, fiind retrași ulterior, în numerar şi predați altor membri ai grupării infracţionale, cu scopul de a fi disimulată originea ilicită a banilor.
Din verificările efectuate a reieşit faptul că membrii grupului infracţional organizat ar fi controlat mai multe societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, care ar fi asigurat documentele justificative fictive, în circuitele respective, pentru firmele care ar fi fost la suprafață și care, prin reprezentanții lor, ar fi înregistrat cheltuieli fictive, în scopul sustragerii de la plata impozitelor și taxelor către bugetul de stat și ar fi solicitat rambursări ilegale de T.V.A.
În perioada analizată, societăţile beneficiare ar fi cauzat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 18.000.000 de lei, reprezentând T.V.A şi impozit pe profit datorat şi nevirat către bugetul de stat.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor și recuperării prejudiciului cauzat, 1,2 kilograme de aur, 50.000 de lei și au fost instituite sechestre pe imobile și autoturisme în valoare de aproximativ 800.000 de euro.
15 persoane au fost plasate sub control judiciar, iar 5 persoane au fost reținute pentru 24 de ore.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor de combatere a criminalității organizate din Bacău, Alba, București și Inspectoratului de Poliție Județean Iași.”