FOTO VIDEO A treia săptămână de proteste faţă de OUG 7. Magistraţii au ieşit din nou în stradă
Data actualizării: Data publicării:
Pentru a treia săptămână la rând, magistraţii au ieşit în stradă şi au protestat faţă de Ordonanţa de Urgenţă 7. Atât în Bucureşti, cât şi în ţară, sute de procurori şi judecători au cerut Guvernului să renunţe la toate modificările făcute în ultima perioadă în domeniul justiţiei.
În Bucureşti, aproape 100 de magistraţi au cerut abrogarea Ordonanţei de Urgenţă 7, alături de toate modificările aduse justiţiei de Tudorel Toader.
Ioan Fundătureanu, judecător la Curtea de Apel Piteşti: „De doi ani şi jumătate, practic ne ducem cu un ochi la Monitorul Oficial să vedem ce ordonanţe de urgenţe a mai apărut, ce structură nouă s-a creat, ce modificări la legislaţia penală au mai apărut. Nu ne face deloc bine nici nouă şi nici societăţii româneşti”.
Romulus Varga, procuror la Parchetul General: „S-a încercat ducerea în derizoriu a demersurilor noastre, reducerea importanţei mesajului nostru. Nu e vorba despre interese meschine, ci de mai mult de atât”.
Alături de magistraţi au fost şi zeci de oameni, care i-au aplaudat mai bine de o jumătate de oră.
Proteste ale magistraţilor au fost şi la Iaşi. Procurorii şi judecătorii de acolo spun că vor ieşi în stradă până când Guvernul va decide abrogarea ordonanţelor care au modificat legile justiţiei şi care au sporit puterea Secţiei Speciale.
Daniel Horodniceanu, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor: „Există și două modificări care nici nu au fost discutate cu Consiliul Suprem al Magistraturii privesc operaționalizarea din ce în ce mai puternică a Direcției de Investigare a Infracțiunilor săvâșite de către magistrați.”
Maria Aionițoaie, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași: „Au fost introduse dispoziții cu privire la modul în care se va desfășura activitatea acestei secții speciale, dispoziții care au fost introduse deși nu s-a obținut un aviz”.
Protestele magistraţilor nu se opresc, însă. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a anunţat că până la finalul lunii îşi va suspenda activitatea, timp de două ore, în fiecare zi. Concret, între orele 8 şi 10, procurorii vor rezolva doar situaţiile urgente.
Aproximativ 100 de magistraţi protestează luni după-amiază faţă de prevederile aduse legilor justiţiei prin OUG 7.
Judecătorii şi magistraţii protestează pe treptele Palatului de Justiţie din Bucureşti.
Ei spun că au ieşit în stradă pentru păstrarea valorilor europene ale românilor şi transmit un mesaj politicienilor să lase justiţia în pace.
Ei sunt susţinuţi de zeci de alte persoane, care afirmă că au ieşit în stradă pentru a le arăta magistraţilor că le sunt alături.
Parchetul de pe pe lângă Tribunalul Bucureşti, a anunţat, luni, că va continua protestul generat de OUG 7/2019, până la finalul lunii martie. Zilnic, între orele 8.00 şi 10.00, va fi suspendată activitatea, fiind rezolvate doar cazurile urgente.
”Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, întrunită la data de 11 martie 2019, a decis susţinerea poziţiei publice a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii exprimată la data de 08.03.2019 cu privire la modalitatea de modificare a legilor justiţiei. În acest context s-a decis şi menţinerea măsurii de suspendare a activităţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, cu excepţia cazurilor urgente, în intervalul 08:00 – 10:00, până la data de 31.03.2019”, au transmis procurorii.
Consiliul Superior al Magistraturi (CSM) şi-a manifestat, vineri, îngrijorarea cu privire la modificarea succesivă a legilor justiţiei, prin cinci ordonanţe de urgenţă adoptate într-un interval de câteva luni, de natură a bulversa activitatea magistraţilor şi a instituţiilor din sistemul judiciar. În plus, CSM precizează că OUG 12/2019 prin care a fost modificată OUG 7 cuprinde prevederi care nu se regăseau în forma trimisă spre avizare.
”În urma centralizării punctelor de vedere exprimate în cadrul adunărilor generale ale procurorilor convocate prin Hotărârea nr. 95/20.02.2019, Secţia pentru procurori informează opinia publică şi corpul magistraţilor că toate adunările generale au susţinut punctul de vedere al secţiei, în sensul abrogării tuturor prevederilor din OUG nr. 7/2019 referitoare la Ministerul Public. În acest context, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modificarea succesivă a legilor justiţiei, prin 5 ordonanţe de urgenţă adoptate într-un interval de câteva luni, de natură a bulversa activitatea magistraţilor şi a instituţiilor din sistemul judiciar”, au transmis, vineri, reprezentanţii CSM.
Treizeci de preşedinţi şi vicepreşedinţi de tribunale au transmis Secţiei pentru judecători a CSM un apel în care cer să ia act de îngrijorarea lor faţă de "escaladarea fără precedent a manifestărilor publice din partea unor judecători, cu îndepărtarea acţiunilor revendicative de la cele ce se pot circumscrie nevoilor reale ale instanţelor judecătoreşti" şi să adopte măsuri pentru restabilirea autorităţii şi prestigiului de care trebuie să se bucure corpul judecătorilor.
De asemenea, ei solicită stoparea demersului iniţiat de judecătorul Cristi Dănileţ de a se deplasa împreună cu o delegaţie la Bruxelles pentru a discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.